NRK Meny
Normal

Flommen ødelegger Vansjø

Flommen i Morsavassdraget reduserer vannkvaliteten i Vansjø helt frem til sommeren.

Flom i Østfold
Foto: NRK/Lise Gro Andersen

Vansjø har denne uken nok en gang vokst seg stor som følge av flom, og vannføringen i Hobølelva har vært rekordhøy.

- Merkes helt frem til sommeren

Dette får konsekvenser for vannet i Vansjø i lang tid fremover.

- Når det kommer så kraftig flom når marka er frossen og alt vannet renner rett av overflaten, får det umiddelbart konsekvenser for vannkvaliteten, men det vil også merkes utover våren og sommeren at vannkvaliteten er dårligere enn den ellers ville vært, sier den faglige lederen for Morsa-prosjektet, Helga Gunnarsdóttir.

- Tiltakene har virket

Hun forteller at tiltakene i Morsa-prosjektet har virket og at konsekvensene av flommen hadde vært langt alvorligere om tiltakene ikke hadde vært iverksatt.

- Det er ingen tvil om at de har virket. Det er gjennomført veldig mange tiltak i jordbruket og også tiltak på avløssiden, blant annet disse spredte avløpsanleggene som er rehabilititert, og det har ført til store reduksjoner i fosfortilførslene til innsjøen. Hvis tiltakene ikke hadde vært gjennomført, ville situasjonen vært mye, mye verre enn den er i dag, sier Gunnarsdóttir.

- Utløpet er for trangt

Hun mener imidlertid at det største problemet er at utløpet fra Vansjø er for trangt.

- Det som er utfordringen rundt Vansjø, er at man har flere elver og bekker som går inn i innsjøen, mens man bare har ett utløp, og det utløpet via Mosseelva er veldig trangt. I går kom det 90 kubikkmeter med vann per sekund mens det bare var 25 kubikkmeter som gikk ut. Da øker vannstanden i Vansjø veldig fort, sier Gunnarsdóttir.

En mulig løsning

Hun forteller at en avlastningstunnel er en mulig løsning på problemet.

- Det som har vært diskutert litt her i lokalmiljøet er om det trengs en avlastningstunnel for å få vannet fortere ut av Vansjø slik at vannstanden ikke stiger så fort og blir stående i flere dager og uker, sier lederen for Morsa-prosjektet.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Biskopen håper på friske penger

  Biskopen i Borg, Atle Sommerfeldt, er svært fornøyd med at kulturministeren sier det er et statlig ansvar å ta vare på landets steinkirker. Det er i dag et tjuetalls steinkirker fra middelalderen som fortsatt er i bruk i Borg bispedømme, 16 av dem i Østfold. Statsråd Trine Skei Grande sier dette blir et tema i høstens forhandlinger om statsbudsjett.

  Rakkestad kirke
  Foto: Pål Andersen
 • Smuglet 1000 liter øl

  Tollerne på Ørje tok stoppet i helga en tungt lastet varebil som kom over grensa ved Bjørkebekk. Bilen ble kjørt av en polsk mann, og var lastet med drøye 1000 liter øl og nærmere 170 liter brennevin, det vil si at mannen prøvde å unndra nesten 130.000 kroner i avgifter.

  Han ble hentet av politiet og satt i arrest.