NRK Meny
Normal

Flommen ødelegger Vansjø

Flommen i Morsavassdraget reduserer vannkvaliteten i Vansjø helt frem til sommeren.

Flom i Østfold
Foto: NRK/Lise Gro Andersen

Vansjø har denne uken nok en gang vokst seg stor som følge av flom, og vannføringen i Hobølelva har vært rekordhøy.

- Merkes helt frem til sommeren

Dette får konsekvenser for vannet i Vansjø i lang tid fremover.

- Når det kommer så kraftig flom når marka er frossen og alt vannet renner rett av overflaten, får det umiddelbart konsekvenser for vannkvaliteten, men det vil også merkes utover våren og sommeren at vannkvaliteten er dårligere enn den ellers ville vært, sier den faglige lederen for Morsa-prosjektet, Helga Gunnarsdóttir.

- Tiltakene har virket

Hun forteller at tiltakene i Morsa-prosjektet har virket og at konsekvensene av flommen hadde vært langt alvorligere om tiltakene ikke hadde vært iverksatt.

- Det er ingen tvil om at de har virket. Det er gjennomført veldig mange tiltak i jordbruket og også tiltak på avløssiden, blant annet disse spredte avløpsanleggene som er rehabilititert, og det har ført til store reduksjoner i fosfortilførslene til innsjøen. Hvis tiltakene ikke hadde vært gjennomført, ville situasjonen vært mye, mye verre enn den er i dag, sier Gunnarsdóttir.

- Utløpet er for trangt

Hun mener imidlertid at det største problemet er at utløpet fra Vansjø er for trangt.

- Det som er utfordringen rundt Vansjø, er at man har flere elver og bekker som går inn i innsjøen, mens man bare har ett utløp, og det utløpet via Mosseelva er veldig trangt. I går kom det 90 kubikkmeter med vann per sekund mens det bare var 25 kubikkmeter som gikk ut. Da øker vannstanden i Vansjø veldig fort, sier Gunnarsdóttir.

En mulig løsning

Hun forteller at en avlastningstunnel er en mulig løsning på problemet.

- Det som har vært diskutert litt her i lokalmiljøet er om det trengs en avlastningstunnel for å få vannet fortere ut av Vansjø slik at vannstanden ikke stiger så fort og blir stående i flere dager og uker, sier lederen for Morsa-prosjektet.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Greåker Norgesmestere i innebandy

    Det var Greåker som stakk av med NM-tittelen etter at de slo Sveiva på straffer i finalen i Ekeberghallen. Kampen endte 4-4 etter full tid. Greåker scoret på tre av sine straffer, mens Sveiva bommet på alle. Dermed kan sarpingene juble for sin første NM-seier på ni år.

  • Straffer i NM-finalen

    Greåker og Sveiva scoret to mål hver i den tredje perioden i NM-finalen i innebandy for menn, men ingen av lagene klarte å finne veien til målet i spilleforlengelsen. Finalen skal dermed avgjøres på straffer. Niklas Nordh og Martin Moeskau Lilleby sto bak de to målene i tredje periode.