NRK Meny
Normal

Flombelyste gangfelt trygger fotgjengerne

Stadig flere gangfelt i Østfold blir bedre opplyst. Intensivbelysning øker trafikksikkerheten for fotgjengerne.

Intensivbelysning gangfelt

Fotgjengerovergangene i Nordbyveien på Hafslundsøy i Sarpsborg er godt opplyst i høstmørket.

Foto: Ketil Strebel / NRK

I Nordbyveien på Hafslundsøy i Sarpsborg er det kraftig lys ved hvert eneste gangfelt. Belysningen er forsterket før høstmørket setter inn.

Leder av trygg Trafikk Østfold, Paal Gunnar Mathisen

Distriktsleder Paal Gunnar Mathisen i Trygg Trafikk Østfold slår fast at forsterket belysning på gangfelt øker sikkerheten.

Foto: Tomas Berger / NRK

– Vi prøver å få byttet til forsterket belysning ved gangfelt der det er mulig. Vi har dessverre ikke noe opplegg for å bytte belysning ved samtlige gangfelt, men vi arbeider for bedre belysning, sier distriktsleder Paal Gunnar Mathisen i Trygg Trafikk Østfold.

Det skjer fra tid til annen at fotgjengere blir påkjørt, også i gangfelt. Høstmørket, når regnet driver vannrett, er risikabelt for myke trafikanter.

– Der det anlegges nye gangfelt, prøver vi gjerne å få til både forsterket belysning og opphøyd midtrabatt. Det øker sikkerheten, sier Mathisen. – For øvrig prøver vi å få til bedre belysning, eksempelvis når det er nødvendig å bytte pærer eller armatur.

Mathisen forteller at spesielt skoleveier og andre steder der det er spesielt mange myke trafikanter blir prioritert.

Mange henvendelser

Med forsterket belysning blir gangfeltene et blikkfang, de skiller seg meget tydelig ut selv når sikten er kraftig redusert.

– Vi i trafikksikkerhetsgruppa får stadig spørsmål om belysning i gangfeltene. Vi har møter annenhver uke, om slike saker står stadig på dagsorden. Dette er noe vi fokuserer mye på, sier Mathisen.

Han tar gjerne imot henvendelser fra publikum som er bekymret for trafikksikkerheten i gangfelt. Slike innspill bidrar til å få saken på dagsorden og det finnes mulighet for at noe blir gjort.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Over 12 000 dårlige betalere

    7,3 prosent av folk i Østfold har en eller flere inkassovarsler eller andre betalingsanmerkninger. Det viser tall fra betalingsselskapet Lindorff, offentliggjort av Dagsavisen. Bare Finnmark har en høyere andel enn Østfold. I de fire største kommunene har til sammen 12 407 personer en total gjeld med anmerkninger på nesten 1,6 milliarder kroner.

  • Stor sprik i avfallsgebyr

    Rømskog kommune hadde det dyreste årsgebyret for avfallstjenester av alle kommunene i Østfold i 2017/2018, viser KOSTRA-tallene. Totalt var årsavgiften på 3 204 kroner. Sarpsborg kommune hadde de laveste gebyrene, på 1 552 kroner.

    Tipping av avfall
    Foto: Østfold Energi