Hopp til innhold

Varsler intens myggsommer

Pinsevarmen har ført til kraftig snøsmelting i fjellet, og det kan gi mygginvasjon.

Mygg

Pinsevarmen har ført til kraftig snøsmelting i fjellet, og det kan gi mygginvasjon.

Foto: HO / AFP

Det blir mange av dem, og de er spesielt hissige i solen. Det kan gå mot en plagsom myggsommer. Grunnen er enkel. Snøsmelting og flom gir klekking av mygglarver som ellers ikke klekker.

Og denne myggarten er langt mer hissig enn "vanlig" mygg.
– De kan virke mer hissig. Først fordi det blir veldig store mengder av de for det er ikke flom hvert år, og det blir opphoping av egg, faktisk. Det klekkes flere mygg, og så blir de mer hissig i varm sol. Så de er hissige også om dagen, forteller pensjonert innsektsforsker, Reidar Mehl.

Over ti grader

– Her i Norge har vi noen myggarter som er de samme som finnes finnes langs Donau og Rhinen. I Europa er de avhengige av snøsmelting fra alpene, mens her i Norge er snøsmelting fra fjellene som gjør at vi får oversvømmelsesmarker, ved de store vassdragene, fortsetter han.

– Når markene har blitt oversvømt av flommen og vannet trekker seg tilbake igjen, så blir det en del dammer. De blir oppvarmet, slik at myggeggene som ligger der, klekker når temperaturene har gått over ti grader, fortsetter han.

– Kommer vi til å bli plaget hele sommeren?
– Nei, kanskje ikke hele sommeren, de holder nok på bare noen uker. Og så holder de på bare på de stedene der dette skjer. Så det er bare på de stedene som er vant til å ha flom-mygg. Først må flommen komme, så trekke seg tilbake, og så må mygglarvene utvikle seg til voksen mygg. Men da blir de også ganske intense, avslutter Mehl.

Usikkert om tuneflua

En annen plagsom sommergjest, er tuneflua. er en blodsugende knottart som finnes over hele landet. Den klekkes i traktene ved Sølvstufoss i Ågårdselva, en sideelv til Glomma.

Knottarten kutter hull i huden, sprøyter inn et blodfortynnende middel, og drikker seg utørst av blodet som renner fritt.

Les også: Men denne skal ikke plage deg i år...

Les også: – Vi blir aldri kvitt tuneflua

Les også: Tuneflua rekordtidlig ute

Normalt klekker tuneflua nå i juni og svermer rundt i området i flere uker. I fjor var Tuneflua i mindretall. Da var det rekordlav forekomst av Tuneflue. I år er de foreløpig prognosene usikre.

– Om det blir mye eller lite tuneflue vet vi først om et par dager. Det kommer helt an på om dette flomvarselet slår til, sier forsker ved Naturhistorisk museum, Åge Brabrand til NRK.

Det er gjort flere forsøk på å bli kvitt Tuneflua tidligere. Ved Åsgårdselva fjernet forskerne våren 2009 ufattelige 30 milliarder egg, noe som «bare» er 30 prosent av den totale forekomsten i området.

Les også: Rekordtidlig tuneflue

Les også: 50 milliarder tuneflueegg fjernet

Les også: Mot nok en flueinvasjon