NRK Meny
Normal

Bommer, lys og lyd hindrer ikke ulykker

Sju av ti sammenstøt mellom tog og bil i fjor skjedde på sikrede planoverganger. Jernbanetilsynet etterlyser respekt for signalene.

Tog passerer

De fleste ulykkene skjer på planoverganger som er sikret.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Det har vært 62 ulykker på planoverganger i Norge de siste fem årene. Direktør for Statens jernbanetilsyn, Erik Ø. Reiersøl-Johnsen mener situasjonen er uheldig:

Erik Ø. Reiersøl-Johnsen.

Direktør for Statens jernbanetilsyn, Erik Ø. Reiersøl-Johnsen etterlyser respekt for signalene ved planovergangene.

Foto: Statens jernbanetilsyn

– Det som er frustrerende er at veldig mange av disse ulykkene skjer på planoverganger hvor det er sikringsanlegg som bommer eller lyd- og lys-signaler eller grinder. Problemstillingen er jo at folk ikke respekterer de sikringsanleggene som er bygd, sier Reiersøl-Johnsen.

Han konstaterer at de fleste sammenstøt mellom tog og bil skjer nettopp på sikrede overganger.

Vilje til å ta risiko

– Det viktigste er at publikum respekterer bom og lyssignaler og stopper foran planovergangene når det ikke er klart, sier han.

– Hva tenker du om at folk ikke gjør det?

– Det er en vilje til å ta risiko som er langt over det jeg vil anbefale.

Bommene skal knekke utover

Før jul ble en bil påkjørt av toget på en planovergang i Råde. Den ble stående inne på planovergangen da bommene gikk ned. Erik Ø. Reiersøl-Johnsen forteller at det er mulig å komme seg ut, dersom man har havnet på sporet mellom bommene.

– Når man først står mellom bommene er det greit å vite at disse bommene er laget for å knekke utover, så man kan kjøre på dem så knekker de utover. Det å komme seg av planovergangen med bare små skraper i bilen det går altså ganske bra, sier han.

Han betegner det som en mye bedre løsning enn at bilen blir totalskadet fordi de ikke tør kjøre på bommen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Sparta vant over Oilers

    Sparta Warriors slo Stavanger Oilers 3-1 i Sparta Amfi i ettermiddag. Greg Wolfe scoret det tredje målet for hjemmelaget.

  • Sparta leder over Stavanger Oilers

    Etter to perioder leder Sparta Warriors 2-0 over Stavanger Oilers i Sparta Amfi. Kyle Osterberg og Kalle Eklund har scoret målene for Sparta.