Normal

Da Cathrine mistet jobben la hun en plan

Ikke på ti år har så mange stått uten jobb her i landet. Cathrine Brynildsen er en av dem.

Cathrine Brynildsen mistet jobben, men la en plan.

MENTALT STERK: All den fysiske treningen har gjort jobbsøkerprosessen bedre, tror Cathrine Brynildsen. I stedet for å deppe over at hun har mistet jobben, pusher hun seg til å gå på trening hver dag akkurat som om det er jobben hennes.

Ferske tall fra Nav viser at flere vil miste jobben i år og til neste år. Dårlige tider i oljebransjen gjør at 90.000 vil være arbeidsledige i 2016.

Jeg som er sosial og var vant til å prate med folk i jobben min, kunne fort blitt litt trist og lei

Cathrine Brynildsen

Cathrine Brynildsen mistet jobben for over to måneder siden, men nekter å la seg knekke.

– Jeg kunne sette meg til med kaffekoppen ved spisebordet mitt og sett på film.

– Vi er mer pessimistiske

Tirsdag la Nav frem sine prognoser og de viser at det vil bli cirka 7 000 flere uten jobb i år enn i fjor og at ledigheten vil fortsette å øke med om lag 8 000 personer i 2016.

Lystad

VIL FORTSETTE: Joakim Lystad i Nav tror enda flere blir arbeidsledige til neste år.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Vi er mer pessimistiske for neste år enn det vi var i høst. Det skyldes blant annet at den betydelige nedgangen i prisen på nordsjøolje det siste halvåret har skapt usikkerhet om utviklingen i norsk økonomi. Vi regner med at ledigheten fortsatt vil øke gjennom 2016, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad i Nav.

Cathrine Brynildsen jobbet som programleder i lokalradioen i Sarpsborg da hun mistet jobben. Da bestemte hun seg for to ting. Det ene var å finne en ny jobb, det andre var at ledigheten ikke skulle få gjøre henne deprimert og ulykkelig.

– Jeg som er sosial og var vant til å prate med folk i jobben min, kunne fort blitt litt trist og lei. Jeg hadde nok blitt litt vanskelig å ha med å gjøre.

Cathrine Brynildsen

FYSISK AKTIV: Cathrine Brynildsen bestemte seg for å ta tak i egen situasjon, og står opp hver dag for å trene. På den måten holder hun seg i aktivitet både fysisk og psykisk.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Finn et nytt fokus

I stedet bestemte hun seg for å stå opp, dra på treningsstudio hver dag klokken 7.30. Det skulle bli den mentale jobben hennes i arbeidssøkerprosessen.

– For det første må jeg stå opp selv om jeg fint kunne ligget i sengen til tolv. For det andre møter jeg folk, holder meg i gang både fysisk og psykisk. Når jeg får en ny jobb, har jeg ikke lagt til meg uvaner ved å være arbeidsledig.

Cathrine Brynildsen

JOBBSØKER: Cathrine Brynildsen søker aktivt jobber, og tror at det å holde seg gående med andre aktiviteter i mellomtiden, er bra.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Selv om hun ikke har fått ny jobb, er hun fortsatt optimist. Hun mener det er viktig at man ikke setter seg til hvis man mister jobben.

– Da er det lett å føle seg udugelig. Så opp, finn et nytt fokus og ikke lev et slaraffenliv. Da er du rustet for en ny jobb når den kommer, smiler hun.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se 2255-nyhetene her

    Programleder: Lotte Olsen Jessa
  • Temperaturen økt mest i Fredrikstad

    Fredrikstad havner på andreplass i en analyse fra EDJNet av temperaturøkningen det siste århundret i 558 europeiske byer, melder Nettavisen. Øverst er den svenske Kiruna, der snittemperaturen har økt med 3 grader, det samme som i Fredrikstad.

    Rundkjøring Nabbetorp Fredrikstadbrua
    Foto: Tor René Stryger / NRK