NRK Meny
Normal

Flere velger å leie hytter langs kysten

Stadig flere ønsker å leie hytte i stedet for å eie. I dag ble flere hytter tilgjengelige for allmennheten på Strømtangen fyr i Ytre Oslofjord.

Stadig flere ønske å leie hytter.

Det er Oslofjorden friluftsråd som skal stå for driften av de tre nye hyttene.

Langs Oslo-fjorden er det nå 51 hytter som kan leies. Cathrine Restad-Hvalby, rådgiver i Oslofjordens friluftsråd, sier hyttene er veldig populære.

– Det er et veldig populært tilbud. Folk ser gleden av å komme seg ut på øyene og få leid seg en liten perle for noen dager. Det er jo ikke alle som har mulighet til å gjøre det ellers. Det å få komme seg ut på øyene langs fjorden, bruke robåter og kose seg, er veldig populært.

Økning for hvert år

Cathrine Restad-Hvalby

Cathrine Restad-Hvalby, rådgiver i Oslofjordens friluftsråd, sier at mange ønsker å leie hytter i stedet for å eie.

Foto: Christin Olsen / NRK

Hun sier at de har en økning hvert år, og at de nå er oppe i over 20.000 overnattingsdøgn. Og det er mange forskjellige som benytter seg av tilbudet.

– Vi ser at det er mye barnefamilier som tar med ungene, og koser seg noen dager. Her på Strømtangen er det også gode muligheter for bedrifter og lag og foreninger og leie, sier hun.

Direktør i Oslofjordens friluftsråd, Rune Svensson, sier de er på jakt etter flere hytter.

– Vi ser at det er mange eiendommer som egner seg til allmenhetens bruk langs kysten. Og da vurderer vi de fortløpende, sier han.

Og det kan kjapt bli flere. For nå har friluftsrådet kastet blikket mot Slevikkilen og den store eiendommen Batteriet som er til salgs. Der står det noen hytter de gjerne vil ha tak i.

– Der er en stor eiendom til salgs på 57 mål. Her er det bygninger som kanskje må rives, noen hytter kan fradeles og bli strandareal, og så er det kanskje noen av bygningene som kan brukes til kystledhytter også, sier han.

Ønsker mer åpent landskap

Rune Svensson

Direktør i Oslofjordens friluftsråd, Rune Svensson, sier de ønsker å gjøre flere hytter tilgjengelig.

Foto: Christin Olsen / NRK

Direktøren sier de har god dialog med både kommunen og fylkeskommunen.

– Vi har kommet så langt at vi har gjort en friluftsfaglig vurdering av hele eiendommen. Det er kulturminner, kyst, badeplasser, og det er bygninger som skal rives. Vi tenker oss et måte å bruke eiendommen på, men det er klart vi må gå noen runder.

Svensson sier det er snakk om mye penger.

– Det er mye penger fordi det er verdifulle eiendommer. Men når vi har fått solgt noen av eiendommene trenger det ikke nødvendigvis bli så veldig dyrt. Det har vi erfaring fra fra andre steder, sier han.

Eiendommen Batteriet på Slevikkilen er ønsket av Oslofjordens friluftsråd.

Her kan du se den 57 mål store eiendommen som Fredrikstad kommune sammen med Østfold fylkeskommune ønsker å kjøpe. Foto: Stian Pedersen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Fredrikstad økte mest

    Fredrikstad fikk flest nye innbyggere av alle østfoldkommunene i fjor. Befolkningsveksten var på 856 personer. Prosentvis var det likevel Våler som hadde den største veksten. 136 nye innbyggere ga en vekst på 2,5 prosent.

    Gangbrua i Fredrikstad
    Foto: Walter Schoffthaler
  • Stenger E18 i én retning

    En strekning av E18 fra Trollbergtjern til Ørje ble i formiddag stengt i retning Sverige. Omkjøring skiltes via fylkesvei 128. Problemer med steinsprut er årsak til at veien blir stengt. Store steiner har løsnet fra rumlefeltet midt i veien og ført til skader på flere biler.