Nesten tre av fire unge østlendinger mellom 18 og 25 år drikker kaffe, og flere enn hver tredje gjør det hver dag, viser en undersøkelse gjennomført av tidligere Synovate på oppdrag for Norsk Kaffeinformasjon.
– Vi ser at forbruket blant unge går sakte, men sikkert opp. Det er i dag fem prosent flere i denne aldersgruppen som drikker kaffe daglig enn det var for tre år siden i landet sett under ett, sier Marit Lynes, informasjonssjef i Norsk Kaffeinformasjon.
Les også:
– Friskmelder kaffen
Samtidig viser en annen kaffeundersøkelse at én av fem unge tror kaffe påvirker helsa negativt.
Det er langt flere enn blant de eldre.
– Det har de siste årene kommet mye ny kunnskap og forskning om sammenhengen mellom kaffe og helse. En rekke studier friskmelder kaffen, og peker heller på de mange positive helseeffektene. Vi kan med andre ord nyte kaffen vår med god samvittighet, sier Lynes.
En doktoravhandling av Monica Hauger Carlsen viser at kaffe er nordmenns viktigste kilde til antioksidanter.
– Å drikke to-tre kopper kaffe om dagen kan være helsebringende, sier hun til kaffe.no.
(Artikkelen fortsetter under videoen)
Latte til folket
Magnus Egerdahl Nørsett (22), sommelier ved restaurant Statholdergaarden og lærer ved norsk vinfagskole, tror økt konsum henger sammen med økt interesse.
– Større kaffeinteresse er en økende trend i Norge. Veldig mange unge som jobber med mat og vin er også svært kaffeinteressert. Kaffe er en naturlig del av et måltid, sier Egerdahl Nørsett.
Egerdahl Nørsett har likevel inntrykk av at kaffe for mange unge fortsatt er latte og cappuccino, noe som er tilgjengelig på hvert hjørne i byene.
- Les også:
Kaffeundersøkelsen bekrefter at det er de unge som drikker mest kaffe med melk og som ønsker seg helautomatiske kaffemaskiner.
Men verken sommelieren eller Norsk Kaffeinformasjon anbefaler studenter og andre unge å loppe seg på dyre kaffemaskiner.
– Jeg anbefaler en presskanne og en vannkoker. De mer avanserte kan i tillegg skaffe seg en vekt og en kaffekvern, sier Egerdahl Nørsett.
Marit Lynes anbefaler gjerne manuell filtrering.
– Det er den billigste og enkleste metoden, men også en metode som er langt å foretrekke fremfor mange både dyre og dårlige maskiner, sier hun.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Kaffekurs – det nye vinkurset
Egerdahl Nørsett fikk tidligere i år den svært gjeve tittelen årets unge vinkelner i konkurranse med 120 andre.
Han mener det er mange likhetstrekk mellom kaffe og vin.
– Vi jobber veldig mye med kaffe. Den inneholder ulike aromaer, kan tilberedes på ulike måter og analyseres på samme måte som vin. Vi opplever at stadig flere spør hva slags type kaffe vi anbefaler til maten e ller desserten, sier han.
Sommelieren anbefaler alle kaffenysgjerrige å utforske nye måter å brygge på, prøve ulike kaffetyper og å lese seg litt opp på kaffelitteratur.