NRK Meny
Normal

Flere ulver i Østfold

Det er blitt flere ulver i Halden-Dalsland-reviret. I vinter er ni ulver sporet i snøen.

Ulbestammen i Norden rammes av innavl
Foto: Scanpix

- Vi har sett to flokker, med i alt ni dyr. Trolig tilhører de samme familiegruppen, sier Jan Erik Eggen i Statens Naturoppsyn til NRK.

De ni ulvene er sporet i Østfold i vinter, og det er fire flere enn for to år siden.

 Endelig sporsnø

Snømangel har hindret sporing av ulv tidligere i år, men i vinter var det en kort periode mulig å følge ulveflokkene i Halden/Dalsland.

Jan Erik Eggen sier til NRK at han fulgte den ene av de to flokkene, mens en svensk kollega fulgte den andre.

- Vi fulgte de to ulveflokkene i 12 kilometer. De to flokkene kom aldri i kontakt med hverandre, men jeg ser ikke bort ifra at de allikevel tilhører samme familiegruppe, sier Eggen.

I den ene flokken, som bestod av fem dyr, var det et alfapar. de markerte tydelig revir.

For to år siden var det fem ulver i Halden/Dalsland-flokken. I mellomtiden er det funnet døde dyr, men det er åpenbart kommet til hvalper i flokken.

Tar elg og rådyr

Verken Eggen eller hans svenske kollega har funnet dyreskrotter av hjortedyr i skogen i vinter, men at ulvene forsyner seg av elg- og rådyrstammen er det ikke tvil om.

- I avføringen vi har funnet etter ulvene er det pels- og hårrester, så det er ikke tvil om hva de spiser, sier han.

De ni ulvene streifer frem og tilbake fra svensk til norsk side i grenseland mellom Halden kommune og Dals Ed på svensk side.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • – Bilen står delvis under vann

    Ifølge Smaalenenes Avis har ulykken i Hobøl skjedd der Hulsbekken møter Hobølelva, like sør Elvestad. Bilen skal stå delvis under vann, men føreren av bilen har kommet seg ut og blir behandlet av helsepersonell. Årsaken til ulykken er ikke kjent.

  • Vil verne dam ved utbyggingsområde

    Sorgenfridammen i Fredrikstad bør vernes fordi det er obsert så mange og sjeldne fuglearter der, mener Miljøpartiet de Grønne i byen. Gruppeleder Henning Aall sier de ikke vil endre utbyggingsplanene for området, men mener dammen og et sivbelte rundt må vernes.