NRK Meny
Normal

Flere tusen vil at Kamil skal få bli i Norge

Sent i oktober fikk Kamil Gedroun avslag på asylsøknaden sin etter nesten fem år i landet. Flere tusen personer har i løpet av de siste dagene engasjert seg for at den kurdiske iraneren skal få bli i Norge.

Kamil Gedroun

Kamil Gedroun har vært i Norge i snart fem år, men har fått endelig avslag på asylsøknaden sin. Han frykter for sin egen sikkerhet hvis han må returnere til Iran.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

I skrivende stund har 10.328 personer signert en underskriftskampanje for å la Kamil Gedroun (34) få bli i Norge, hvor han er bosatt i Fredrikstad.

I august 2012 ble han separert fra kona som han ble familiegjenforent med to år tidligere. For å få midlertidig opphold i Norge måtte de to være gift i tre år. UDI sa derfor at de ville trekke oppholdstillatelsen tilbake da Kamil ble separert. Etter en klagerunde ga Utledningsnemnda (UNE) endelig avslag sent i oktober i år.

– Jeg ble veldig sjokkert da jeg fikk det svaret, jeg håper jeg kan finne en løsning, sa Kamil Gedroun til NRK Østfold som omtalte saken i forrige uke.

Oppmerksomhet fra blogger

I tillegg til underskriftskampanjen og en Facebook-gruppe med nesten 5.000 medlemmer, har bloggeren Sophie Elise nå engasjert seg i saken.

– I dag fikk jeg møte et menneske bak disse "lik og del"-aksjonene man ofte ser på facebook, skriver Sophie Elise og poengterer at hun mener det er urettferdig å sende noen som er i fare ut av landet.

Sophie Elise Isachsen blogger med mikrofon

Blogger Sophie Elise inviterte Kamil Gedroun hjem til seg for å engasjere seg i saken hans.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Kamil har vært politisk aktiv i KDP, Kurdistans Demokratiske Parti, siden februar 2013. Han har deltatt på møter og demonstrasjoner og er religionskritisk. Det er han redd for at det iranske regimet har fått med seg gjennom nettovervåkning.

– Når han drar tilbake dit må han leve resten av sitt liv i stillhet, og i frykt. Med hans tro (som ikke er noen tro), så kan han bli hengt, skriver hun i innlegget som er delt over 2000 ganger. Bloggen hennes leses daglig av nærmere 50.000 personer.

Ønsker å bli psykolog

Videre trekker bloggeren frem at Kamil ønsker å bli psykolog for å hjelpe andre flyktninger som kommer til landet.

– Han kan snakke med dem, slik norske psykologer mest sannsynlig ikke kan. For han vet selv hvordan det er (...). En snill mann, en mann som kan og ønsker å være viktig for de problemstillingene Norge nå står ovenfor, han sender vi ut, skriver hun.

Kamil Gedroun sier han er takknemlig for støtten. Han skal snakke med advokat i kveld, men han vet foreløpig ikke noe mer om situasjonen. Utsendingsdatoen er om to dager, 25. november.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Røkke ute av kampen om Norske Skog

  Aker ute av kampen om Norske Skogs fabrikker, det skriver Dagens Næringsliv.

  Ifølge avisa trekker Kjell Inge Røkke og hans Aker seg fra kampen om å overta Norske Skog, etter at samarbeidet med hedgefondet Oceanwood surnet.

  Kjell Inge Røkke
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Enklere å få time for pass

  Passkontoret på Råde legger nå ut nye timer hver uke. Tidligere i år fikk passkontoret kritikk fra Politidirektoratet da det det var fullbooket på passkontoret flere uker fremover.

  Øst politidistrikt har nå satt inn ekstra personell, og det er igjen mulig å bestille time.

  Norsk pass
  Foto: Heidi Gomnæs / NRK