NRK Meny
Normal

Takker Anno for søkerboom til håndverksfag

Søkertall til flere videregående skoler viser at interessen for gamle, tradisjonsrike håndverksfag øker. En skole har fått dobbelt så mange søkere.

Marte Guro Reinrose Finne

GULL: Marte Guro Reinrose Finne var ikke i tvil om at gullsmed var yrkesveien for henne å gå.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Vi ser at takket være Anno er det mer interesse for håndverksfagene. Det ser vi både på dem som søker og på kvaliteten på søkerne, forklarer rektor ved kunst - og håndverksskolen Plus i Fredrikstad, Bjørn Tønnesen.

På denne tiden av året har de liten pågang, men i år har dobbelt så mange søkt seg til fag som gullsmed, båtbygger og skomaker.

– Dobbelt så mange søkere

Fredag var det slutt på årets sesong av Anno, hvor Lars Kristian Grøholt stakk av med seieren.

Lars Kristian Grøholt og Anno-gjengen

INSPIRASJON: Rektor ved Plus-skolen i Fredrikstad mener denne gjengen har inp

Foto: Anette Torjusen / NRK

Han hadde et mål i Anno-landsbyen i Fredrikstad, og det var å vise frem norske håndverkstradisjoner. Nå mener rektor ved skolen i Fredrikstad at det har Anno-gjengen lyktes med.

– Lenge før søknadsfristen har gått ut, har vi dobbelt så mange søkere som i fjor. Vi ser helt klart at Anno fenger alle aldre, alt fra seksåringen til 96-åringen. Jeg tror flere søker seg til håndverksfag når man ser at det fortsatt er så stor interesse for fagene blant både gamle og unge.

Bjørn Tønnesen

EFFEKT: Rektor ved Plus-skolen i Fredrikstad, Bjørn Tønnesen mener det er en Anno-effekt at flere søker seg til kunst - og håndverksfag.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Videregående skoler i Østfold melder også om en økning i søknader til fag som kunst, håndverk og arkitektur.

Tønnesen tror ikke man skal være så bekymret for å få jobb. Av de sju som gikk på båtbyggerlinja i fjor, har fem fått jobb. Det samme gjelder for både gullsmedene og skomakerne. De rekker så vidt å bli ferdig med skolen før de er ute i jobb.

– Det har vært et stor behov for håndverkstjenester den siste tiden, slik var det ikke før. Vi ser også samme behovet i andre større fag, der vi har måttet importere arbeidskraft.

– Er ikke i dette for pengene

Både Gregor Schuster og Marte Guro Reinrose Finne er elever ved skolen. De stortrives med å være elever i et kreativt yrke.

– Jeg håper jeg kan få lage masse smykker, unike smykker, som folk vil kose seg med. Jeg er ikke i dette yrket for pengene, men for å ha det gøy.

Gregor Schuster

GØY: Gregor Schuster har valgt å utdanne seg til gullsmed fordi han synes det er gøy å holde på med et kreativt yrke.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Han håper å få fast jobb hos en gullsmed, men ønsker å drive for seg selv i fremtiden.

– Målet er å drive en bar og gullsmed i ett, smiler han.

Også Reinrose Finne håper å få en fast jobb.

– Jeg har aller mest lyst til å jobbe for noen. Hvis ikke må jeg starte noe selv. Jeg gjør jo det, får jeg vil få til dette her, smiler hun.

Sunna syr sko i Anno

SKO: Flere håndverk ble presentert i Anno. Et av dem var skomakeryrket.

Foto: NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Smuglet over 30 kilo tobakk

    Et par fra Syria ble tatt med 32,5 kilo tobakk i Rømskog ved 13-tiden tirsdag ettermiddag. Bilen de kjørte ble fanget opp av tollernes kamera på grensen, og de to ble brakt til lensmannen på Ørje. Det viste seg at de er asylsøkere i Sverige, så de blir utvist tilbake dit. Med seg på veien får de et forelegg på 100.000 kroner.

    Smuglet tobakk i Rømskog
    Foto: Tolletaten
  • Samarbeider om stort lagerbygg

    Borregaard og Borg Havn vil bygge et lagerbygg for lignin på Øra i Fredrikstad. Bygget kan bli 17.000 kvadratmeter stort, og stå ferdig til sommeren 2019, hvis planen blir en realitet. Meningen er å kutte ned på veitransport av råstoff til Borregaards produksjon, opplyser selskapet.