NRK Meny
Normal

Flere skogbranner på grunn av lynnedslag

Fredag ettermiddag har det brutt ut flere skogbranner i Østfold. Ifølge brannvesenet starter brannene på grunn av lynnedslag i tørr skog.

Skogbrann i Indre Østfold

Slik ser det ut fra brannvakttårnet på Linnekleppen i Rakkestad.

Foto: Kristoffer Høidal

Det er i alt seks branner i Rakkestad og Aremark fredag kveld, opplyser vaktleder ved Alarmsentral Brann Øst til Rakkestad Avis.

I følge avisen er skogbrannhelikopteret på vei til Indre Østfold for å bistå i slokningsarbeidet.

Laster Twitter-innhold

– Det koker veldig her nå, vi har tre-fire skogbranner pågående i området rundt Marker og Aremark, fortalte vaktleder Jan Tore Lorentzen ved Alarmsentral Brann Øst til NRK.no tidligere fredag kveld.

Skal skyldes lynnedslag

Marker og Eidsberg brannvesen har rykket ut til en skogbrann ved Stikletjern, mens Aremark er på en skogbrann ved Moen.

I tillegg har Rakkestad brannvesen rykket ut til en skogbrann i Budalen.

– Det er et voldsomt tordenvær som er over Rakkestad akkurat nå, og det er lynnedslag som tar i bakken. Det er knusktørt i de fleste skogene i området nå, sa Lorentzen klokken 17.45.

I følge Rakkestad Avis har rundt ett mål blitt svidd av. Videre sier politiet til avisen at det har kommet en melding om enda en skogbrann, men i 18.30-tiden er den enda ikke lokalisert.

Lynnedslag Indre Østfold

Ifølge lyn-kartet til lightningmaps.org har det vært flere lynnedslag i området rundt Rakkestad og Marker den siste timen.

Foto: Skjermdump/lightningmaps.org

Skogbrannvakta ser to branner

Skogbrannvakt Kristoffer Høidal i brannvakttårnet på Linnekleppen i Rakkestad, kunne i 18-tiden fortelle at han kunne se i hvert fall to branner fra sitt utkikkspunkt.

Han hadde da nettopp kommet seg opp i toppen av tårnet.

– Det har vært et voldsomt tordenvær, så jeg har ikke hatt mulighet til å komme meg opp i tårnet før nå. Det har tordnet og lynet mye over hodet på meg her, sier han.

Foreløpig er det ikke snakk om store branner, men ettersom det er tørt i skogen kan det utvikle seg.

– Folk må være forsiktige med flammer i marka nå. Vi vil for all del ikke ha noen bål, sier Jan Tore Lorentzen ved alarmsentralen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: