Hopp til innhold

Flere kakeoppskrifter

Her finner du kakeoppskriftene som er med i NRK Østfolds julekonkurranse.

Pepperkaker
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX

NRK Østfold har oppfordret sine lyttere, seere og lesere til å sende inn sine favorittoppskrifter på kaker til jul.

Les også:

En gang i uken samler vi oppskriftene og leverer til skolekjøkkenet ved Kirkeparken Videregående Skole.
Siste fredag før jul, 18. desember, blir det direktesending fra Kirkeparkens skolekjøkken.
Da har vi plukket ut de sju mest spennende oppskriftene og en jury skal velge ut den beste.
Har du en oppskrift? Send den til:
morran@nrk.no
Her er noen av oppskriftene som er kommet inn!

Goro

Fra: Ragnhild Strømme-Larsen, Fredrikstad

2 egg,1 eggehvitte, 9 ss. sukker. Vispes til en god eggedosis.
Tilsett 2,5 dl. fløte,som stivpiskes og 1/2 drammeglass kognakk.
Så rører du 250 gr. smult og 250 gr. melange og blander 150 gr. potetmel
og ca.600 gr. hvetemel og 1/2 ts. kardemumme i og blander det
og har smørblandingen og melet vekselvis i eggedosisen.
Så legger vi den kaldt til dagen etter. Da kjevles den passe tykk til jernet ,og så skjærer du ut biter som dekker alle tre kakene i hjernet. Stek dem pent til de er lyse og gylne.

Festjulekake

Fra: Karen M. Nielsen, Fredrikstad

Rør ut 80 gram gjær med 1 spiseskje sukker. La det stå i 10-15 minutter. Smelt 200 gram smør/margarin i 3/4 liter melk. 1 kilo hvetemel blandes med 200 gram sukker og 3 teskjeer kardemomme. Lag en fordypning i midten av melet og arbeid litt etter litt melken og smøret i. Tilsett gjæren og arbeid deigen godt. Tilsett 300 gram rosiner og 300 gram sukat. Heves i cirka 2 timer. Arbeid deigen godt igjen og fordel den i formene med treskje. Heves 1/2-1 time, pensles med egg. Stekes i cirka 3/4 time i middels varm ovn.

Brune kaker

Fra: Solveig Thoresen, Kråkerøy

375 gr. lys sirup
125 gr. meierismør
100 gr. sukker
500 gr. hvetemel
7 gr. pottaske
7 gr. kanel
5 gr. nellik
5 gr. kardemomme
50 gr. sukat
25 gr. pommeranskall
Skall av 1/2 sitron
Egg til pensling

I en gryte blandes sirup, smør og sukker. Røres om og kokes opp. Gryten tas bort fra varmen, og mel, pottaske, krydderiene, sukat, pommeranskall og sitronskall has i. Deigen slås med en treskje til den er blank og helles i et fat. Dryss mel over og legg så et kjøkkenhåndkle i lin over det hele. La stå lunt et par dager. Kjevles ut som sirupssnipper med skoldet delt mandel på midten.

Fruktkake

Fra: Vera Stensrud Hansen, Larkollen

Ingredienser:

225 gram smør
2 dl. sukker
4 egg
4 1/2 dl. hvetemel - 1/2 ts. salt
1 ts. bakepulver
Ca. 113 gram cocktailbær el. hermetiske kirsebær
250 gram rosiner
180 gram korinter
2 poser hakke appelsinskall el. aprikoser - ca. 65 gram
12 svisker uten stener
1 1/2 dl. hakkede hasselnøtter eller valnøtter
1/2 dl. kirsebærlake eller cocktail-lake (ekstra godt med kirsebærlikør!)
1/2 - 1 dl. cognac

Fremgangsmåte:

1. Hakk all frukt. La frukten ligge i kirsebær/cognac-laken noen timer (natta over).
2. Sett ovnen på 150 grader - smør og strø en avlang form.
3. Rør smør og sukker hvitt (porøst) - tilsett eggene et om gangen.
4. Bland mel, salt, bakepulver og hakkede nøtter. Rør ned så meget av blandingen i frukthakket at det får et meldekke rundt seg, så synker ikke frukten til bunns.
5. Bland frukten og resten av det tørre i eggblandingen. Fyll formen 7/8 opp.
6. Steketid ca. 1 1/2 time. Velt kaken ut av formen når den er avkjølt. Pakkes inn i folie og legges i plastpose. Kan ligge lenge.

Tørre vafler

Fra: Anne Karin Haga, Halden

250 gr. smør
250 gr. sukker
4 eggeplommer
1/2 kg. potetmel
3 ts. bakepulver
4 eggehviter

Rør smør og sukker til det blir som krem. Rør inn en og en eggeplomme. Sikt sammen og rør inn melet og bakepulveret. Stivpisk eggehvitene og rør dem forsiktig inn til slutt. Stek røren straks i vaffeljernet. Kan serveres med sylteøy eller vispet fløte.

Medaljer

Fra: Bjørg Marthea Svindal, Gamle Fredrikstad

2 egg
125 gr. farin
250 gr. margarin
450 gr. hvetemel
(ikke bakepulver)

Farin og margarin røres hvitt, og egg tilsettes. Hvetemel blandes inn. Kjevles ut til ca 3 mm. og stikkes ut med kjøkkenglass til kjeks. Fylles med vaniljekrem, og en kjeks legges på med melis på toppen. Pynt med bær. PS: De må ikke fylles før de skal spises, for da blir de for myke.

Grevinnekaker

Fra: Magni Førde ,Osmundsvåg 6718 Deknepollen, Sogn og Fjordane

250 gr. hvetemel
180 gr. smør
80 gr. sukker og 1 egg.

Bland sammen alt det tørre og egget. Kjelv deigen ut til en tynn leiv og stikk ut kaker med et glass. Legges på plate og pensles med eggehvite.

På kakene: 2 egg / 250 gr. melis/ 250 gr. kokosmasse og 1 eggehvite til pensling. Så vispes de to eggene med melisen. Bland i kokkosmasse. Legg en toppet teskei av røren midt på hver kake.Stekes til kakene er lysegule og massen oppå er litt størkna.

Krokanflarn

Fra: Sissel Norsted, Halden

Du trenger:

1,5 dl mandler
100 gram smør
1 dl sukker
100 gram glykose (fåes på apotek)

Fremgangsmåte:
Skold mandlene og skjær dem såvidt mulig i skiver (råkostjern kan brukes). Bland smør, sukker og glykose i en gryte og kok til det tykner. Ha i mandlene og rør forsiktig. Legg røren i klatter med god avstand, bakepapir må brukes. Stekes ved 165 grader midt i ovnen i ca 8 minutter. Avkjøles litt, løsnes med skarp kniv, og legges over kjevle eller liknende, så de får buet fasong.

1 porsjon gir ca 30 kaker.

Marsinpangris med delfiakake


Dette er en tradisjon som vi har etter min svigermor. Min mann og hans fire søsken har videreført denne mer enn 50 år gamle tradisjonen. Kaken består av hjemmelaget marsipan og delfiakake laget i en griseform.
HJEMMELAGET MARSIPAN
½ kg mandler
½ kg melis
1 eggehvite
eventuelt litt vann

Fremgangsmåte
1. Mandlene skoldes og tørkes på lav varme i stekeovnen
2. Mandlene males en gang, og deretter males de en gang til sammen med melisen
3. Eggehviten halvvispes og tilsettes og arbeides inn. Vær forsiktig med mengden eggehvite mot slutten, slik at den ikke blir for bløt. Massen må heller ikke arbeides så mye med at marsipanen blir ”grå”.

DELFIAKAKE
Delfiakake lages etter oppskriften på delfiafett-pakken, men reduser noe på fettmengden. Til godt fyll i sjokoladen brukes fiken, geletopper og PER kjeks.

Det spesielle med kaken er utformingen:
Du må ha en form som er en gris – og den må være delbar. Vi bruker en gammel sparegris – som det var mulig å dele på midten.
Hver del smøres og kles innvendig med et passe tykt lag med marsipan – ca ½ - 1 cm tykt. Deretter has sjokoladefyllet med fiken osv inni hver del. Når delene er fulle og litt stivnet settes de sammen og det tapes rundt forma slik at delene sitter sammen og sjokoladen får stivne helt. Vi legger den i kjøleskap til neste dag.
Når formen skal tas av må det brukes litt varmt vann for å få den til å løsne.
Grisen pyntes nå i skjøten hvis det er nødvendig (hvis det har blitt litt søl av sjokolade), og dekoreres så vi får et ordentlig grisetryne (bruk konditorfarge og for eksempel lakris), og den kan gjerne pyntes med en fin sløyfe rundt halsen.
Dette er en svært populær kake hos oss og hos andre som har fått den. Til opplysning er det min mann som alltid lager kaken her hos oss.

Torrons

Fra: Rigmor Tell

I mange år sløyfet jeg å lage Delfia-kake, da vi fikk diverse marsipan fra Barcelona. Men - for tre år siden lagde jeg en "god gammeldags" delfiakake. Jeg tok den med med på juleselskap hos min sønn og hans familie. Der var flere generasjoner. Kaken er blitt veldig populær - så populær at de ønsker den til gebursdager også. Det er morsomt for meg, da jeg kan boltre meg med pynten. Den varierer etter årstiden - julepynt, påskepynt, blomster osv.

Du trenger:
2½ pl. kokesjokolade à 100 gram.
4 ss sterk kaffe (eller melk)
1. pakke delfia 250 gram.
2 egg
½ pakke kjeks (jeg bruker Per)
Marsipan og seigtopper

Resten av oppskriften står på delfiapakken.

Saltede Peanøttkaker "Love cookies"

Fra: Edel Lervik, Kornsjø

OBS 1 kopp = 2,5 dl

1 kopp smør eller margarin (event 1/2 + 1/2 av hver)
2 kopper sukker
2 egg
1 ts. vaniljesukker
2 kopper hvetemel siktes sammen med 1 ts. Soda eller natron
1 ts. bakepulver
1 kopp havregryn
1 kopp cornflakes
2 kopper saltede peanøtter, eller mer etter egen smak
i tillegg. legges kan det legges 3 stk cashnøtter i hver kake

Stekes midt i ovn på 180 gr.c i 15-20 .(Skal være gyllne)

Bland alt sammen i miksmaster
Ta 1 spiseskjed av deigen for hver kake.
Dersom en også vil ha i cashnøtter legges disse i nå.
Kakene legges på bakepapir med god avstand.

Kakene holder seg lenge godt i tett boks og kan også fryses.

Terteringer

Fra: Anne Trine Østby, Mysen

Dette er en stor porsjon, som gir ca. 240 kaker. Dere må derfor redusere de ulike ingrediensene etter behov.

20 sp.skjeer fløte (ca. 2,5 dl.)
1 kg smør (jeg bruker margarin)
1 kg. hvetemel
1-2 eggehviter for pensling og hård raffinade knuses til relativt store biter som fordeles oppå kakene.

Fløten piskes til krem og tilsettes den myke margarinen og siktet hvetemel vekselvis. Deigen bør stå natten over.

Kjevles nokså tykt (ca. 1,5 cm.) etter ønske, stikkes ut med smultringutstikker. Kakene pensles og sukker-
bitene fordeles oppå.

Kakene stekes i 225 graders ovn i ca. 10 min. midt i ovnen.

Kakene smelter i munnen og alle som har fått disse kakene hos meg og min familie synes de er helt fantastiske.

Sandkaker

Fra: Inger-Rikke og Jostein Jørgensen

250 g smør (altså smør, ikke margarin)
250 g sukker
250 g hvetemel
50 g mandler
1 egg

Smør og sukker røres hvitt, tilsettes mel, de skåldede, malte mandler og egget.
Deigen bør stå kaldt over natta, før den kjevles tynt, stikkes ut i små sirkler med et glass og legges forsiktig i sandkakeformer.
Stekes gyldne, 180 grader, ca. 10 min., avkjøles før de tas ut av formene. Det er viktig å ha gamle, godt innbakte former, ellers blir kakene lett sittende fast og ender i småbiter.

Dette er svigermors oppskrift fra før krigen og er derfor nødvendig del av juleforberedelsene her i huset. Vi bruker mammas sandkakeformer, de er også ca.70 år gamle og godt brukte. De trenger ikke lenger smøres, og blir naturligvis aldri vasket. Det blir da så lite brekkasje at det ikke engang blir noen biter å smake på!