Her startet vår moderne kokkekunst

Visste du at ingrediensene mange tror er fra 80-tallet, egentlig er flere hundre år gamle? Det viser gamle tollregistre.

Mat fra 1600 og 1700-tallet

ADELSMAT: Fatet med speket ærfugl tilhørte noen av rettene som adelen mesket seg med. I dag ser vi flere hundre år gamle ingredienser i vårt moderne kjøkken.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Oliven, parmesan og prosciutto var med i lasten for flere hundre år siden, men vi tror jo ingrediensene er fra vår moderne tid, smiler Anne Lene Lie.

Forfatteren har tatt et dypdykk i adelens matfat og fant råvarer, krydder og tørkede frukter i lasten fra 1600- og 1700-tallet som vi bruker i vårt moderne kjøkken. Nå har hun samlet elitens bugnende matfat i en historisk oppskriftsbok, mens kjendisfotograf Per Heimly har tatt bildene.

– Jeg har alltid spist adelsk. Det er derfor jeg alltid er så blakk. Jeg går ut på fine restauranter og spiser god mat og drikker gode viner, ler han.

Per Heimly og Anne Lene Lie

HISTORISK MAT: Per Heimly har tatt bildene i boken, mens Anne Lene Lie har studert flere hundre år gamle tollregistre.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Forspist seg på and

Gjennom et nitid arbeid har Lie funnet skriftlige kilder på hvordan trender, tradisjoner, varer og oppskrifter har spredd seg lenge før Google.

– Adelen hadde et forbruk av råvarer vi har trodd har kommet mye senere, men de har vært brukt i flere hundre år blant de kondisjonerte, forklarer hun.

Selv er hun ekstra fascinert av hvordan de behandlet vilt. Der speket ærfugl troner høyt opp. I tillegg var paier i alle former og fasonger ofte å se på adelens fat.

Heimly på sin side har forspist seg på confitert and.

– Jeg har blitt fryktelig bortskjemt når jeg har jobbet med denne boken, sier han lattermildt.

Anne Lene Lie og Kyrre Sæther

HANDELSMANN: Tordenskiold var også en handelsmann, og i lasten var det mye eksotisk å finne. Her i Kyrre Sæthers skikkelse.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Kresen og kravstor gane

I boken «Hva hadde Tordenskiold i lasten?» får vi se at det vi anser som gourmetmat har røtter flere hundre år tilbake i tid.

– Det var viktig å overgå hverandre i overflod, imponerende retter og nye trender fra Europa, forklarer hun.

Blant annet vet man at Tordenskiold spiste 24 retter i døgnet, èn rett hver time, og at parmesan ble brukt som betalingsmiddel.

Matfat fra 1600-tallet

MODERNE: Adelsmaten som ble spist på 1600- og 1700-tallet har satt sitt preg på dagens kjøkken. Bildet er hentet fra boken: Hva hadde Tordenskiold i lasten? der Per Heimly har vært fotograf. Bildet er tatt på herregården Elingaard og er en

Foto: Per Heimly

Lie forteller at kokekunsten i Norge langt fra var primitiv og lite spennende.

– Tvert imot var det kunstferdig tillaget og anrettet med eksotiske råvarer og krydder importert fra alle verdenshjørner.

Skipshandelen var selve hovedpulsåren fra fremmede havner og inn til Skandinavia, der eksotiske varer fra Middelhavet, Østen og Afrika skulle tilfredsstille den kresne og kravstore gane blant adel og nyrike, sier hun.