NRK Meny
Normal

– Tror vi får et høyt og stygt tall i år

Politiet frykter tallet for antall drepte og skadde fotgjengere øker dramatisk i år etter utallige ulykker denne høsten.

Fotgjenger påkjørt på Storo i Oslo

PÅKJØRT: Antall ulykker der fotgjengere er involvert vil øke i år tror politiet.

Foto: Rune Hansen / NRK

I fjor mistet 28 myke trafikanter livet i trafikken, mens 190 ble hardt skadd, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. 2014 blir verre, tror politiet.

Ikke kjør som om det er midt på sommeren. Til fotgjengerne er rådet at de må bruke refleks

Stein-Olaf Røberg

– Det har dessverre vært alt for mange ulykker i høst. Vi har hatt en mørk høst og så langt en november uten snø til å lyse opp. Da går det galt, sier sjef for utrykningspolitiet i Østfold og Follo, Stein-Olaf Røberg.

– Veldig, veldig trist

Tallene de siste fem årene er dyster lesing. I snitt er 31 drept og 147 hardt skadd.

– Flere har omkommet og tiden vi er inne i gjør det vanskelig å være både fotgjenger og bilist. At fotgjengere dør og blir hardt skadd, er veldig, veldig trist. Vi liker ikke denne tendensen, sier han.

UP-sjef, Follo og Østfold - Stein-Olaf Røberg

BEKYMRET: Antall påkjørsler av fotgjengere øker, mener UP-sjef Stein-Olaf Røberg.

Foto: Politiet

Han tror det er flere grunner til ulykkene. En viktig grunn er manglende refleks og dagens bekledning.

– Fotgjengere er en utsatt gruppe og ikke alle er bevisste nok. Hvis vi ser på dagens fritidstøy så ser vi at det er mye mørke klær, og da synes man heller ikke.

Han mener det er bomskudd og tro at bilene ser en uten refleks, fordi man selv ser bilene.

– Er det vanskelig sikt, mørkt og motlys, ser man nesten ingenting som bilist,. Du synes ikke i trafikken som fotgjenger da. Går man langs veien uten refleks, utsetter man seg for voldsom fare, forklarer han.

Redder liv

Røberg er redd årets høst og vinter vil slå ut på statistikken i svært negativ retning.

– Slik det ser ut nå, er det flere og jeg tror vi får et høyt og stygt tall i år. Min oppfordring til bilistene er å ta det med ro. Ikke kjør som om det er midt på sommeren. Til fotgjengerne er rådet at de må bruke refleks. Det bør bli kult blant ungdom å bruke refleks, for det redder liv.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Stakk av etter påkjørsel

    Politiet etterlyser en bilfører etter en kollisjon på Ryggeveien i Moss i går kveld. På Twitter skriver de at en bilfører meldte at han var påkjørt av en bil som kjørte på feil side av en trafikkøy ved 21.30-tiden. Bilen politiet etterlyser føreren av kjørte i retning Råde.

  • Mistenkt for ruskjøring

    En bilfører i 40-årene er mistenkt for å ha kjørt i ruspåvirket tilstand i Moss sentrum. Føreren er anmeldt, og det vil bli tatt blodprøver, skriver politiets operasjonssentral på Twitter.