Hopp til innhold

Dette har blitt en hit blant studenter

Lærere og forelesere som snakker til elevene gjennom mobil, nettbrett og pc-er, har blitt en hit. I Moss har de fått over 100 nye digitale elever det siste året.

Monica Johansen og Mariann Fredriksen

DIGITAL: Monica Johansen og Mariann Fredriksen studerer flere mil unna. Her følger de undervisningen i Rogaland mens de selv sitter i Moss.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Problemer med å skaffe vikarer, sykdom og lange avstander er ikke lenger et hinder for å komme seg gjennom pensum.

Alt fra høgskoler, universiteter, videregående skoler og ungdomsskoler her i landet har kastet seg på bølgen.

– Det viser bare hvordan verden har åpent seg. Vi kan sitte hvor vi vil i verden og ta ned forelesninger. Har man utstyret, så er det ingen begrensninger på hva vi kan tilby, forteller prosjektkoordinator Anne-Kirsten Upsaker ved Campus Moss.

Anne-Kirsten Upsaker

I VINDEN: Anne-Kirsten Upsaker i Campus Moss, forteller om stor interesse for digitale studier.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Startet med ME-syke

Studentene ved Campus Moss studerer ved høgskoler flere steder i landet. I tillegg tilbyr de undervisningsopplegg for elever som ikke klarer å følge ordinært studieløp ved ungdomsskoler og videregående skoler i Østfold.

– Vi startet med løsninger for ME-syke, slik at de kunne følge undervisningen hjemmefra, men nå har vi også løsninger for elever med sosial angst, asperger og for elever som av ulike grunner ikke kan følge skolens opplegg, forklarer hun.

Det vil si at elevene kan sitte hjemme og følge undervisningen på mobil, nettbrett eller pc. De kan stoppe og starte undervisningen når det passer for dem, gjennom plattformen GoTime som er en heldigital videregående skole gjennom Frisvold privatgymnas.

– Vi ser at denne formen for undervisning har blitt mer interessant, og at dette er løsninger som er et fint supplement for skolene. Skolene klarer ikke alltid å følge opp alle elevene som ikke klarer å følge normert skolegang.

Undervisning i Campus Moss-lokaler

LANGT UNNA, MEN NÆR: Campus Moss har videooverføringer av flere studier. Det betyr at man ikke trenger å reise langt for å studere. Man kan også følge undervisningen hjemmefra.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Flere skoler har også brukt digitale forelesninger når det ikke har vært tilgjengelige vikarer.

– Fantastisk

Wenche Johansen og Mariann Fredriksen sitter flere mil unna skolen de studerer ved. I dag følger de faget «Hest i næring» ved Høgskolen for landbruk og bygdeutvikling i Rogaland.

De møter på Campus Moss, som er et av 45 studiesentre i landet.

– Rogaland er langt unna, for jeg studerer samtidig på Universitetet på Ås, så da er dette både praktisk og fint. Vi kan ha fine diskusjoner og jeg opplever det mer personlig enn å møte i store forelesninger, forklarer Mariann Fredriksen.

Monica Johansen og Mariann Fredriksen

PRAKTISK: Monica Johansen og Mariann Fredriksen synes det er fantastisk å følge undervisningen i Moss, og hiver seg med i diskusjoner og samtaler via en mikrofon.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Foreleseren i Rogaland snakker med elevene via skjermen, og elevene bare trykker på mikrofonen i Moss når de vil være med i diskusjonen.

Wenche Johansen driver gård og kunne aldri tatt seg fri i flere år for å studere.

– Jeg synes det er helt fantastisk at man har muligheten til å studere på denne måten uten å ta seg fri fra jobben i to til tre år, forteller hun.