Hopp til innhold

Flere blir stoppet med våpen på grensene

Det siste året har det vært en dobling i antall beslag av selvforsvarsvåpen ved tollstasjonene på Svinesund og i Ørje. Rundt halvparten av beslagene er gjort i vogntog.

Selvforsvarsvåpen

Dette er noen av våpnene som politiet har gjort beslag i.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

Våpnene det er snakk om er kniver, batonger, pepperspray og elektrosjokkvåpen. Ved Svinesund har de hatt 45 slike saker hittil i år, mot 23 saker i fjor. Hvis man tar med beslagene ved Ørje, er tallet oppe i 60.

– Ønsker å forsvare seg

Seksjonssjef ved tollstasjonen ved Svinesund, Wenche Fredriksen, sier at mange av yrkessjåførene har våpen for å kunne forsvare seg.

Wenche Fredriksen

Seksjonssjef ved tollstasjonen ved Svinesund, Wenche Fredriksen, sier at det er en stor økning i beslaglagte våpen.

Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK

– Mange begrunner det med at de har det på grunn av selvforsvar og for egen sikkerhet. De ønsker å ha noe å forsvare seg med om de blir utsatt for episoder.

Tirsdag denne uken ble en polsk vogntogsjåfør stoppet med et elektrosjokkvåpen på Ørje. Han måtte betale et forelegg på 8000 kroner. Mannen stanset på tollstasjonen for å deklarere varer, og tollerne fant våpenet i en stikkontroll.

Elektrosjokkvåpen

Dette elektrosjokkvåpenet hadde en yrkessjåfør med seg over grensa.

Foto: Tolletaten

Gro Lene Gundelsby, seksjonssjef ved Ørje tollkontor, sier at mange av de som er blitt stoppet hos dem, er fra Baltikum. Også hun tror det handler om selvforsvar.

– De sover på alle mulige slags plasser langs veien. Det er nok for å beskytte seg de tar med seg våpnene, mener hun.

Les også:

Politiet blir koblet inn

Gundelsby sier at folk reagerer litt ulikt når de får beskjed om at våpnene er ulovlige.

Gro Lene Gundelsby

Seksjonssjef ved Ørje tollkontor, Gro Lene Gundelsby, sier at mange vet om reglene som gjelder i Norge, mens andre er helt uvitende til at det for eksempel ikke er lov med pepperspray.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

– Veldig ofte oppstår det språkbarriere. Når vi finner våpen, blir politiet koblet inn og sjåførene blir anmeldt. De fleste vedtar et forelegg i en slik sak.

Fredriksen sier at ikke alle vet at selvforsvarsvåpen er ulovlig i Norge.

En del vet at de tar en sjanse med å ta det med inn i landet, mens andre ikke vet at det er en del av regelverket, sier hun.

Seksjonssjefen sier at elektrosjokkvåpnene gjerne blir godt gjemt, mens peppersprayen ofte ligger godt synlig.