NRK Meny
Normal

Nordmann flagget med hakekors i Strömstad

En nordmann risikerer fengselsstraff etter at han flagget med et hakekorsflagg i Strömstad skjærtorsdag.

Hakekorsflagg

En svensk politimann holder opp hakekorsflagget som nordmannen flagget med i Strömstad skjærtorsdag.

Foto: Strömstadpolitiet

Det var under gårdagens skjærtorsdagsfeiring i Strömstad at nordmannen skal ha viftet med flagget.

- Trenger historietime

Mannen som kommer fra Mysen i Østfold, ble sent i går kveld løslatt av svensk politi, men risikerer bot eller fengsesstraff for hets mot folkegruppe.

Kilder som NRK snakket med i Strömstad i går fortalte også at personer med mørk hudfarge skal ha blitt forfulgt i gatene i Strömstad av mannen med hakekorsflagget.

- Han er bare 19 år og var litt beruset, men trenger tydeligvis et par historietimer, sier en oppgitt indrebefal Torbjörn Hansson i strömstadpolitiet.

Trodde det var lovlig

19-åringen har i avhør med svensk politi forklart at han ikke var klar over at det var forbudt med hakekors-flagg i Sverige. Selv om han er foreløpig avhørt risikerer han å bli innkalt til nye avhør forklarer Hansson.

- I slike litt spektakulære saker må påtalemyndigheten inn og lede etterforskningen. Normalt ville politiet selv utstedt et forenklet forelegg i en slik sak.

Alvorlig

- Men dette er alvorlig. Mange, spesielt de som har opplevd krigen kan oppleve det som et overgrep når folk flagger med et slikt flagg, sier Hansson til NRK.

Nå må 19-åringen belage seg på at saken må opp for retten. Han risikerer bøter eller en kortere fengselsstraff for flaggingen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Dømt for sekssifret svindelbeløp

    En 54 år gammel kvinne er dømt til fengsel i 60 dager, etter at hun svindlet til seg nær 350.000 kroner i sykepenger. Heggen og Frøland tingrett mener kvinnen fikk utbetalt trygd samtidig som hun mottok lønn fra datterens firma.

  • Skoler får mobbekritikk

    I to mobbesaker som er meldt inn til fylkesmannen i Østfold, har ikke skolen gjort nok for å få slutt på mobbingen. Ifølge Utdanningsdirektoratet ble det meldt inn 24 mobbesaker fra skolene i Østfold i siste kvartal i fjor og de fleste er ennå under behandling.