NRK Meny
Normal

Nordmann flagget med hakekors i Strömstad

En nordmann risikerer fengselsstraff etter at han flagget med et hakekorsflagg i Strömstad skjærtorsdag.

Hakekorsflagg

En svensk politimann holder opp hakekorsflagget som nordmannen flagget med i Strömstad skjærtorsdag.

Foto: Strömstadpolitiet

Det var under gårdagens skjærtorsdagsfeiring i Strömstad at nordmannen skal ha viftet med flagget.

- Trenger historietime

Mannen som kommer fra Mysen i Østfold, ble sent i går kveld løslatt av svensk politi, men risikerer bot eller fengsesstraff for hets mot folkegruppe.

Kilder som NRK snakket med i Strömstad i går fortalte også at personer med mørk hudfarge skal ha blitt forfulgt i gatene i Strömstad av mannen med hakekorsflagget.

- Han er bare 19 år og var litt beruset, men trenger tydeligvis et par historietimer, sier en oppgitt indrebefal Torbjörn Hansson i strömstadpolitiet.

Trodde det var lovlig

19-åringen har i avhør med svensk politi forklart at han ikke var klar over at det var forbudt med hakekors-flagg i Sverige. Selv om han er foreløpig avhørt risikerer han å bli innkalt til nye avhør forklarer Hansson.

- I slike litt spektakulære saker må påtalemyndigheten inn og lede etterforskningen. Normalt ville politiet selv utstedt et forenklet forelegg i en slik sak.

Alvorlig

- Men dette er alvorlig. Mange, spesielt de som har opplevd krigen kan oppleve det som et overgrep når folk flagger med et slikt flagg, sier Hansson til NRK.

Nå må 19-åringen belage seg på at saken må opp for retten. Han risikerer bøter eller en kortere fengselsstraff for flaggingen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Fergetrafikken oppe å går igjen

    Fergetrafikken mellom Moss og Horten er tilbake til normalen. Tidligere i kveld var det ventetider opp mot en time på grunn av tekniske problemer på den ene ferga. Det er nå ordnet opp i, melder Bastø Fosen på sin hjemmeside.

  • Råkjørere i Fredrikstad

    UP har i ettermiddag hatt en trafikkontroll ved Engelsviken i Fredrikstad. Det resulterte i åtte forenklede forelegg for å kjøre over fartsgrensa, tre forelegg for bruk av mobil og en for ikke å ha brukt bilbelte.