Flaggermus går tøff vinter i møte

Statens vegvesen får skarp kritikk for ikke å ta hensyn til flaggermus.

Flaggermus
Foto: NRK

Kritikk får også Fylkesmannen i Østfold, som kan kan ha brutt en internasjonal avtale om flaggermus.

Årsaken er at Statens vegvesen er gitt tillatelse til å utføre sprengninger - i et område som er svært viktig for flaggermus-overvintring.

Fatale konsekvenser

Veiutbygging
Foto: NRK

Sprengningene vil skje i Romsåsen i Askim i forbindelse med veiutbyggingen av E18 i vinter.

At Fylkesmannen ga sin tillatelse, får nå store konsekvenser for landets flaggermusbestand mener biolog Ola Wergeland Krogh i Norsk zoologisk forening.

- Vi vet at flaggermus er veldig vare for lyd og lukt når de er i dvale, sier han.

Flaggermus er et av de dyrene det finnes minst kunnskap om, men Krogh frykter at det vil få fatale konsekvenser å forstyrre overvintringen.

 - Uprofesjonelt

Biologen er skuffet over Statens vegvesen i denne saken. 

- Jeg mener vegvesenet her har opptrådt veldig uprofesjonelt. Jeg tror de rett og slett har gamblet på at de skulle få tillatelse. For de fleste forstår vel det at Fylkesmannen ikke kan stoppe denne sprengningen nå når hele apparatet er kjørt i gang og det er snakk om millioner av kroner og flere måneders utsettelse på E18, sier Krogh.

Zoologisk forening mener at med bedre planlegging fra Statens vegvesen, kunne problemet vært unngått.

- For det første kunne de ha satt inn i anbudsutsendelsen at det ikke skulle sprenges om vinteren. Med litt god planlegging ville ikke dette vært noe problem.

 - Vil få bra oppfølging

Prosjektleder for E18-utbyggingen i Østfold Jørn Pettersen mener imidlertid flaggermusa vil få bra oppfølging.

- Vi er pålagt å ha fagbiologer som foretar tellinger av flaggermus i løpet av denne vinteren og neste vinter, for å følge med om hvor mange som overvintrer og om det har skjedd noen skade, sier han.

Statens vegvesen har fått frist til september neste år med å avslutte spregningene.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Saltsyre har lekket ut

    Det er bekreftet at det er saltsyre som har lekket ut, melder politiet. Det er ingen som er skadet. Folk i områdene rundt Øra trenger ikke å være bekymret. Det er ikke mulig å kjøre inn i området til Frevar uten å møte på politiet per nå. Politiet skal gi beskjed når det er åpent for folk igjen.

  • Gasslekkasje på industriområde

    Det kommer røyk fra en kontainer som trolig har falt av en truck på industriområdet Øra i Fredrikstad. Brannvesen og politi er på stedet. Noe røyk går mot vannet og de som er berørt av denne er evakuert.

    lekkalse på Øra
    Foto: Sara Vilde Solås / NRK