NRK Meny
Normal

Flaggermus går tøff vinter i møte

Statens vegvesen får skarp kritikk for ikke å ta hensyn til flaggermus.

Flaggermus
Foto: NRK

Kritikk får også Fylkesmannen i Østfold, som kan kan ha brutt en internasjonal avtale om flaggermus.

Årsaken er at Statens vegvesen er gitt tillatelse til å utføre sprengninger - i et område som er svært viktig for flaggermus-overvintring.

Fatale konsekvenser

Veiutbygging
Foto: NRK

Sprengningene vil skje i Romsåsen i Askim i forbindelse med veiutbyggingen av E18 i vinter.

At Fylkesmannen ga sin tillatelse, får nå store konsekvenser for landets flaggermusbestand mener biolog Ola Wergeland Krogh i Norsk zoologisk forening.

- Vi vet at flaggermus er veldig vare for lyd og lukt når de er i dvale, sier han.

Flaggermus er et av de dyrene det finnes minst kunnskap om, men Krogh frykter at det vil få fatale konsekvenser å forstyrre overvintringen.

 - Uprofesjonelt

Biologen er skuffet over Statens vegvesen i denne saken. 

- Jeg mener vegvesenet her har opptrådt veldig uprofesjonelt. Jeg tror de rett og slett har gamblet på at de skulle få tillatelse. For de fleste forstår vel det at Fylkesmannen ikke kan stoppe denne sprengningen nå når hele apparatet er kjørt i gang og det er snakk om millioner av kroner og flere måneders utsettelse på E18, sier Krogh.

Zoologisk forening mener at med bedre planlegging fra Statens vegvesen, kunne problemet vært unngått.

- For det første kunne de ha satt inn i anbudsutsendelsen at det ikke skulle sprenges om vinteren. Med litt god planlegging ville ikke dette vært noe problem.

 - Vil få bra oppfølging

Prosjektleder for E18-utbyggingen i Østfold Jørn Pettersen mener imidlertid flaggermusa vil få bra oppfølging.

- Vi er pålagt å ha fagbiologer som foretar tellinger av flaggermus i løpet av denne vinteren og neste vinter, for å følge med om hvor mange som overvintrer og om det har skjedd noen skade, sier han.

Statens vegvesen har fått frist til september neste år med å avslutte spregningene.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Krever flere frittgående høns

    Nortura ber 40 eggprodusenter her i landet om å legge om til frittgåande høns. Årsaken er nye krav fra matindustrien, skriver Nationen. I fjor ba Nortura 87 produsenter om å legge om, etter at Norgesgruppen bare ville selge egg fra frittgående høns. Nortura skriver i et brev at dersom produsentene ikke legger om, kan eggproduksjonen bli erstattet av import fra utlandet.

  • Tatt på fersk gjerning

    Politiet pågrep to polske dieseltyver i Sarpsborg sent i går kveld. Mennene forsøkte å stjele diesel fra tunge kjøretøy på en oppstillingsplass på Alvim. Det ble gjort beslag i hevert med pumpe og store kanner.