NRK Meny
Normal

Fjernet pacemaker fra død mann med klessaks, mens pårørende så på

Ambulansepersonell reagerer på at en lege fjernet pacemakeren fra en død mann, uten nødvendig utstyr, mens pårørende var tilstede.

Mannen døde av hjertesvikt og, ifølge Fredriksstad Blad, skal en lege fra legevakten ha fjernet pacemakeren med en klessaks, mens mannen enda lå hjemme på sofaen.

Måtte låne stetoskop og lykt

Deretter skal legen ha spurt om de pårørende ønsket den som et minne.

Kommuneoverlege Bjørn Størsrud kommenterer overfor avisa at det er vanlig praksis å fjerne pacemakeren i etterkant, når den avdøde er sendt til begravelsesbyrået.

Legen skal ifølge ambulansepersonalet ikke ha hatt med seg sin medisinske koffert, og måtte derfor låne både stetoskop og lykt fra ambulansetjenesten.

Helsetilsynet ser alvorlig på saken

Ambulansepersonalet hadde imidlertid ikke nødvendig utstyr til å fjerne pacemakeren, og derfor skal legen ha brukt en klessaks som han fikk låne av dem.

Ambulansepersonellet varslet også sine sjefer på Sykehuset Østfold, som igjen varslet Helsetilsynet.

– Vi ser alvorlig på denne saken. Vi har startet tilsyn. Før vi får inn flere opplysninger, kan jeg ikke si mer om saken, sier seniorrådgiver Lasse Johnsen i Helsetilsynet.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Stoppet for flere lovbrudd

  En kvinne ble tatt av politiet for å kjøre mot rødt lys i formiddag, og det fikk følger for henne: Det viste seg at hun hadde såpass mange prikker fra før at hun måtte levere fra seg førerkortet. Bilen hun kjørte var ikke forsikret, så med de nye reglene for dagsbøter for uforsikrede biler og forelegg for kjøring mot rødt lys blir dette kostbart for kvinnen i 40-årene.

 • Røkke ute av kampen om Norske Skog

  Aker ute av kampen om Norske Skogs fabrikker, det skriver Dagens Næringsliv.

  Ifølge avisa trekker Kjell Inge Røkke og hans Aker seg fra kampen om å overta Norske Skog, etter at samarbeidet med hedgefondet Oceanwood surnet.

  Kjell Inge Røkke
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix