NRK Meny
Normal

Nordmenn er helt ville etter dette

Interessen for å gå i utenlandske fjell har eksplodert. Nå jakter nordmenn på utfordringer de ikke finner hjemme.

Hallingdal folkehøgskole

POPULÆRT: 6962 meter høye Aconcagua er et fjell i Argentina, nær grensen til Chile. Det er et fjell mange ønsker å bestige. Det er høyt og det er krevende.

Foto: Arne Myksvoll

– Jeg har gått mye i norske fjell, men nå vil jeg ha større utfordringer, sier Espen Bjerkeli. I slutten av desember reiser han til Argentina for bestige verdens høyeste fjell etter Himalaya, Aconcagua på 6962 meter. Han er en av flere nordmenn som de siste årene har latt seg friste av utenlandske fjelleventyr.

Dette er en gruppe som vil ha opplevelser som de kan krysse av på «The Bucket list» og de samler på opplevelser.

Lena Petersson

– Øker mest akkurat nå

Espen Bjerkeli fikk ideen etter at søsteren var i Nepal i fjor og planene om Kilimanjaro falt i grus etter at en kamerat ødela ryggen. Da utpekte Aconcagua seg.

– Det er høyt og det er krevende, forteller han og legger til at forberedelsene er godt i gang med treninger flere ganger uken med blant annet tung sekk og løping i motbakker.

Espen Bjerkeli

PAKKET OG KLAR: Espen Bjerkeli skal klatre til topps på Argentinas høyeste fjell i slutten av desember. Han har trent hardt siden sommeren for å nå målet.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Interessen for utenlandske fjell merker de godt hos Star Tours søsterselskap Tema.

– Fjellturer og sykkelturer til utlandet har vært de type turer som har økt mest de siste fem årene. I dag er cirka to tredjedeler av våre reiser aktive turer hvor man beveger seg. Vi tilbyr nå hele 33 fotturer fra Irland til Sicilia, Sør-Afrika og de franske alper på alle nivåer fra lett til utfordrende, forteller Lena Petersson, kommunikasjonsdirektør i Star Tour.

Hun forteller at fotturer er de reisene som øker aller mest hos dem akkurat nå.

– Nordmenn vil være aktive og bevege seg i ferie og helst ute i naturen. Vi er jo et folk som elsker å gå på tur, forteller hun.

De merker spesielt etterspørsel etter Chamonix og Dolomittene, men det er også interesse for fotturer på klassiske øyer som Samos, Kreta og Sicilia.

– Det er egentlig ingen fasit her, sier hun.

Selv om interessen for utenlandske fjell har økt, tror hun ikke det truer den norske fjellheimen.

Lena S. Petersson

TREND: Lena Petersson i Star Tour sier det er fotturer som gjelder nå om dagen. De arrangerer 33 turer gjennom søsterselskapet Tema.

Foto: Barbro Steinde / barbro.steinde@gmail.com

– Nei, det tror jeg ikke. Nordmenn har god råd og spesielt aldersgruppen fra 50 og oppover går mye i fjellet. De reiser gjerne tre til fire ganger i året i tillegg til at de går i norske fjell. Dette er en gruppe som vil ha opplevelser som de kan krysse av på «The Bucket list» og de samler på opplevelser. Det er helt klar en opplevelse å vandre i Irland eller Toscana sammenlignet med Rondane. Alt til sin tid og jo mer folk går, jo mer går de i Norge.

Hun tror interessen for utenlandske fjellturer er en naturlig følge av at vi strømmer til utlandet.

– Vi reiser for å få noe mer, gjerne i form av lukt, smak og syn. Tenk å sitte på en fjelltopp i Alpene, det kan man leve lenge på.

Mette Øinæs Habberstad er kommunikasjonssjef i Den norske turistforening og ser den sammen trenden. Men selv om vi reiser som aldri før til utenlandske fjellområder, har interessen for norske fjell også økt. I sommer besøkte seks prosent flere enn i fjor turistforeningens hytter. Hun tror at folk som går i utenlandske fjell, blir mer nysgjerrige på den norske fjellheimen.

– Man blir inspirert til å utforske nye områder i Norge og vi ser av besøkstallene våre at nye og mer ukjente områder har hatt en oppsving. Det er ikke lenger bare Jotunheimen vi drar til. Det er lett å gjenta seg selv og vi drar tilbake til de samme stedene, men det finnes så mange spennende uoppdagede steder å besøke, forteller hun.

Mette Øinæs Habberstad

NORSK INTERESSE: Mette Øinæs Habberstad i Den norske turistforeningen sier at interessen for fjell har blitt merkbart større også her hjemme. De opplever enorm pågang for nye og litt mer uoppdagede områder.

Foto: Den Norske Turistforening

Spesielt har interessen for norske fjellturer med turledere økt. Terskelen for å gå i fjellet med en guide er lavere.

– Vi har sett at andre aktører satser hardt på fjellturer til utlandet, så vi har valgt å trappe ned våre utenlandsturer og heller fokusere på vårt produkt, sier hun.

– Blir jubel og mye bilder

Espen Bjerkeli vil først og fremst utfordre seg selv og samtidig gjøre noe helt annet. Til daglig driver han et reklamebyrå i Fredrikstad, og ser frem til å måle krefter med naturen. Langt unna mobildekning og komfort.

Når vi begynner å gå kan det være 30 plussgrader. På toppen kan det være minus 30 og vind. Kontrastene er store, så jeg må pakke for all slags vær, sier han.

Sekken vil veie cirka 30 kilo og han har allerede gått til innkjøp av mye utstyr.

– Bare fjellstøvlene koster 8.000 kroner, så det blir noen utgifter, smiler han.

Først og fremst vil høyden by på utfordringer.

– Vi skal gå sakte, og beregner cirka 17 dager på opp- og nedstigningen., men det kan ta lenger tid. Totalt skal jeg være borte i 26 dager. Været skifter fort, forklarer han.

Espen Bjerkeli

MYE UTSTYR: Espen Bjerkeli har gått til innkjøp av mye utstyr før ferieturen til Argentina, blant annet nye fjellstøvler. Her er han i lokalene til reklamebyrået han driver.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Hvis han kommer til toppen, har han planen klar.

– Jeg tror ikke det blir så mye fest, men det blir mye bilder og jubelbrøl. Da har jeg klart mitt mål og det håper jeg virkelig at jeg gjør. Jeg har mye konkurranseinstinkt, forteller han.

Han tror mange kaster seg på trenden fordi de hører hva andre som har vært i utenlandske fjell har opplevd.

– Det å komme seg langt bort fra jobben, mestre noe å komme seg bort fra stressende hverdag gjør noe med folk, tror jeg. Jeg tror det handler om å få roen over seg. Senke skuldrene, bare forholde deg til de folka du skal gå sammen med. Kanskje man kommer hjem som et nytt menneske, smiler han.

Selv håper han at turen vil gi han tid til å reflektere over ting man ikke tenker så mye over i hverdagen.

– Kanskje man setter pris på mer, avslutter han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • 23.04: Se Østfold-nyhetene

    Renee Nilsen gir deg siste nytt fra distriktet.
  • Frykter millionsprekk på skole

    Varaordfører Alf Ulven i Aremark er kritisk til at rehabiliteringen av en skole kan komme til å koste seks millioner kroner mer enn budsjettert. Overfor HA er han kritisk til at utbetalingene skal ha skjedd uten at sprekken er behandlet politisk.