NRK Meny
Normal

Fiskesamfunn vil forby høstpløying

Hvaler kommune vil forby høstpløying. De mener forurensning fra jordbruket kommer til havnebassengene gjennom Glomma.

Høstonn
Foto: Knut Sundset

Når det pløyes om høsten, kommer det avrenninger fra jordbruket til innsjøer og vassdrag. Nå mener Hvaler kommune at dette forurenser havnebassengene.

Krever totalforbud

Hvaler ordfører Paul Henriksen har på vegne av kommunestyret skrevet brev til Miljøverndepartementet. Det lille øysamfunnet er bekymret for at forurensing fra jordbruket skal drive sjøveien ned fra Glomma til Hvaler.

Nå krever de et totalforbud mot høstpløying.

-Vi er jo ikke den kommunen som har størst høstpløying og avrenning fra jordbruket til vassdragene, men vi ligger jo på en slik måte at vi ofte er tilfang for mye av det som kommer sjøveien, sier Henriksen.

Nasjonalpark

Planene for en nasjonalpark utenfor Hvaler ble presentert på mandag. Paul Henriksen mener det er viktig å hindre forurensing i dette området:

-Vi kan jo ikke bare se oss blind på det som er utenfor kommunegrensa. Vi er jo helt avhengig av det som kommer vannveien, så en økt forurensing fra jordbruket er jo ikke heldig for vannbassenget vårt, mener Hvaler ordføreren.

Bøndene reagerer

Østfold Bondelag reagerer kraftig på utspillet.

Styremedlem Bjørn Gimming mener et totalforbud mot å pløye om høsten vil være skadelig for landbruket:

-Det skjer jo enkelte ting, noen år, som det kan være bra å få rettet opp ved å pløye. Det kan være ugress, eller jordpakninger. Det å fjerne muligheten til å høstpløye helt, det ser vi negativt på, forklarer Gimming.

Hvaler-ordfører Paul Henriksen forstår skepsisen til bøndene.

- At bondenæringen har sine betenkligheter det har jeg forståelse for, men poenget er at vi bare ønsker å sette fokus på de negative konsekvensene høstpløying har, avslutter Paul Henriksen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • En person omkom

    Politiet bekrefter nå at en person omkom etter å ha blitt påkjørt av toget på østre linje. Ulykken skjedde på strekningen mellom Knapstad og Spydeberg.

  • Østfoldinger i landslagstropper

    Fetterne Tarik og Mohamed Elyounoussi er med i troppen til privatlandskampene mot Island og Panama. Det opplyste Norges Fotballforbund i dag.

    Isabell Herlovsen er med i troppen til kvinnelandslagets VM-kvalifiseringskamper mot Irland. Det samme er Ina Gausdal fra Sarpsborg. Uttaket ble offentliggjort tirsdag.