NRK Meny
Normal

Fire villsvin skutt ved grensen

Tre jaktlag i Aremark har felt fire villsvin som hadde tatt seg over grensen fra Sverige. Nå tror jegerne på mer villsvinjakt i fremtiden.

Villsvin

Fire villsvin ble felt i Aremark i helgen. Jegerne tror

Foto: Gerhard Lachs/Code 20416 / SCANPIX

 I Sverige har villsvinbestanden økt kraftig over flere år, og i løpet av de siste to årene har de også blitt observert i grensetraktene ii Østfold, Akershus og Hedmark.

I helgen traff tre jaktlag i Aremark blink.

Lite erfaring

- Det ble observert 10-15 villsvin i området, både store og små. Da satte vi gang en improvisert jakt, og med hjelp av hunder klarte vi å felle fire dyr. Vi har ikke noe særlig erfaring med villsvinjakt, så de klarte å spre seg etterhvert, sier Leif Svensby, en av jegerne som deltok i jakten.

Siden villsvin ikke er en norsk art, er det ingen begrensing på hvor mange dyr man kan skyte. I Sverige felles det i følge Svensby rundt 10 000 villsvin i året, og tallet er forventet stige ytterligere.  

Vil spre seg

- Villsvinet vandrer mye og har stor formeringsevne. Og når vintrene er så milde som nå, har jeg tro på at de vil spre seg over hele Østfold i løpet av et par år, sier Svensby til NRK Østfold.

 Svensby og de andre jegerne har allerede vært hos Mattilsynet og fått klarsignal til å spise dyrene som ble felt.

- Jeg tror villsvinet kan bli en betydelig jakt og kjøttressurs i fremtiden, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Kulturvernpris til Tyndelsrudtunet

  Eierne av Østfolds best bevarte gårdstun fra 1700- tallet Tyndelsrudtunet i Marker, er tildelt kulturvernprisen fra fortidsminneforeningen i Østfold. Tømmerlåve med halmtak, stabbur og to hovedbygninger er svært godt bevart. Og fortidsminneforeningen legger vekt på at
  det er svært spesielt at eierne på begge sider av gjerdet har vært interessert i å ta vare på det.

  Tyndelsrudtunet i Marker
  Foto: privat
 • Branntilløp i Eidsberg

  Nødetatene rykker ut til røykutvikling fra en adresse i Kløverveien i Eidsberg. Det viste seg at det var røykutvikling fra en lysbryter. Det er nå slokket, melder politiet på Twitter.