Hopp til innhold

Fire råd som kan gjøre deg til en livredder

Helsevesenet i Østfold roser folk flest, for at vi tør å hjelpe og gjør de riktige tingene. Men vi kan aldri forberede oss for mye, sier livredningsekspert Jørn Kristiansen. Her får du hans tips.

Helsepersonell trenger også å friske opp kunnskaper. Her er ansatte ved legevakten i Fredrikstad på oppfriskingskurs.

Også på legevakta i Fredrikstad er det nødvendig å holde livreddende kunnskap og erfaring ved like.

Jørn Kristiansen jobber med opplæring av både ferske og erfarne ansatte i helsevesenets egne rekker, og har også femten års erfaring med å rykke ut til akutt livredning. For han virker det som om mannen i gata er godt opplyst i hvordan de kan sikre luftveier og utføre hjertekompresjon.

Men, som han sier: Du får aldri nok repetisjon.

Så her er Jørn Kristiansens liste med råd til oss alle, til den dagen da vi plutselig står der med et hjelpeløst menneske liggende på gata.

Varsle både andre i området, og AMK. Ringer du nødnummeret 113 vil profesjonelle hjelpere komme i løpet av minutter. Mens du venter, forteller folk over telefon hva du bør gjøre.

Tør å ta ansvaret. Det verste er å stå og se på uten å gjøre noe. Det er fint lite du kan gjøre feil i en situasjon som allerede er så alvorlig som en hjertestans, sier Kristiansen.

Ambulanse rykker ut

En av ambulansene på Helsehuset i Fredrikstad klar til utrykning. De kan være til stede i løpet av femten minutter i Sarpsborg, om nødvendig.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Ikke vær redd for å ta i under hjertekompresjon. Du skal klemme brystkassen til en voksen person fem til seks centimeter ned, så da må du bruke litt kraft.

La andre slippe til.Er folk allerede i gang med å hjelpe, så gi dem rom. Ikke still deg i veien for dem som allerede er i gang med livredning. Det har også med respekt for de skadde eller har involvert seg i situasjonen å gjøre, sier Kristiansen.

Dette gjør som sagt mange av oss allerede, er Kristiansens erfaring.

– ​Når vi kommer fram med ambulanseressurser, er som regel publikum eller pårørende i gang med livreddende førstehjelp.

– Terskelen for å tørre å hjelpe er lav?

– Ja. De ringer heller en gang for mye enn en gang for lite, og det er noe vi syns er veldig ålreit. Det virker som om de tør å ta det ansvaret, det er veldig bra.