NRK Meny
Normal

Fire polakker dømt for storsmugling

Ble stanset i spesialbygde biler fullastede med alkohol og sigaretter.

14 biler stoppet

Flere av bilene var bygd om for å kunne tåle tung last.

Foto: Christopher Oulie

Fire polakker er i Halden tingrett dømt til fengsel for storsmugling av alkohol og tobakk.

I april i år aksjonerte politiet mot 14 biler på E6 i Rygge. Bilene var fullastede med smuglervarer med en samlet avgift på over 2,5 millioner kroner.

Straffesaken startet i Halden 3. april, og de fire mennene må nå sone straffer på mellom ett år og tre måneder, og ett år og ti måneder.

Spesialbygde biler blir inndratt

Rekordbeslag av smuglerkonvoi

Det ble beslaglagt til sammen 1763 liter sprit.

Foto: Christopher Oulie

Til sammen syv personer ble pågrepet i kjølvannet av beslaget, som var på til sammen 9 000 liter øl, 1763 liter sprit og 321 820 sigaretter.

Politiet har hele tiden ment at det dreier seg om organisert kriminalitet, særlig med tanke på at flere av bilene var bygd om for å tåle tung last.

En av dem, en VW Sharan-varebil, veide til sammen nesten ett tonn over lovlig vekt.

Ifølge dommen blir syv biler begjært inndratt, det samme gjelder mobiltelefonene til de fire mennene. De er også fratatt retten til å kjøre bil i Norge.

Ni smuglerbiler stjålet fra politilager

I mai i år ble ni av de spesialbygde bilene stjålet fra politiets lager.

Politiadvokat John Skarpeid sa til NRK.no at han mente det dreide seg om en smuglerliga som ville ha tilbake bilene sine.

– Det er sannsynligvis en sammenheng ettersom det er akkurat de bilene som er tatt, sa han til NRK.no den gang.

I august var tre av de ni smuglerbilene tilbake i Østfold-politiets kontroll.

 • SE VIDEO:
  9 smuglerbiler som stod på politiets lager ved grensa er altså stjålet. Bilene var spesialbygde for smuglertrafikk og har trolig høy verdi for banden som står bak, sier politet. En av bilene har kommet til rette i Sverige, og var påsatt nye, falske skilter.

  Ni av de spesialbygde bilene ble stjålet fra politiets lager i mai.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Sjekket hundrevis av kjørende

  265 bilister ble tatt i UP-kontroller på Østlandet under gårsdagens Speed Marathon. Norsk utrykningspoliti var i går med på den europeiske storkontrollen for andre gang, og kontrollerte 1239 biler i landet. I UP-distrikt Øst, som dekker østlandet og innlandet, gjennomførte UP 405 kontroller.

  UP på Hjelset
  Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK
 • Går for science-linje igjen

  Fylkestinget har vedtatt å ha to science-linjer på Greåker videregående skole igjen. Tallet på studieplasser ble kuttet fra 60 til 30 i fjor, men en underskriftsaksjon fikk nok respons til at fylkestinget måtte behandle et forslag. I dag var det et enstemmig fylkesting som doblet skoletilbudet igjen.