NRK Meny
Normal

Fire av ti positive til storkommune

Resultater fra NRKs valgomat viser at fire av ti av velgerne i Askim er positivt innstilt til å slå sammen kommuner i Indre Østfold.

Askim rådhus

Fire av ti velgere i Askim er åpne for kommunesammenslåing i Indre Østfold.

Foto: NRK / NRK

Fire av ti velgere i Askim som har brukt NRKs valgomat, stiller seg positive til sammenslåing med andre kommuner i Indre Østfold. Samtidig sier førtiseks prosent nei til en storkommune.

LES OGSÅ:

Ønsker initiativ fra Stortinget

Trygve Westgård

Ordfører i Askim, Trygve Westgård, tror ikke kommunene vil slå seg sammen frivillig.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik / NRK

Ordfører i Askim, Trygve Westgård, tror ikke kommunene kommer til å slå seg sammen frivillig. Han etterlyser nå innspill fra Stortinget, og vil at en sammenslåing skal ha tydelige fordeler for kommunene som går sammen.

– Jeg tror at Stortinget på en eller annen måte må ta noe mer initiativ. Det må hvertfall være noen gulrøtter for å gjøre det, så det blir mer aktuelt, sier Westgård.

LES OGSÅ:

I Askim forsøker nå politikerne seg på en slags mellomløsning sammen med Eidsberg. Der skal det nå utredes om et felles politisk organ kan være veien å gå. Målet vil være å løse flere oppgaver på en mer rasjonell måte, ifølge Westgård.

– Til å begynne med er det å prøve å spare noe på samarbeid, sier Askim-ordføreren.

– Ikke overraskende

Høyres varaordfører i Askim, Thor Hals, mener det er riktig å slå sammen kommuner i Indre Østfold. Han er godt fornøyd med at nesten førti prosent av de askimingene som har tatt NRKs valgomat vil ha en storkommune.

– For det første er jeg ikke overrasket. Samtidig er det gledelig å få en bekreftelse på at det er mange i Askim som synes det er hensiktsmessig, sier Hals.

Sammenslåing er i tråd med Høyres program. Varaordføreren peker på at avstanden mellom kommunene er liten, og at politikerne i nabokommunene allerede er i dialog og møter med hverandre så og si daglig.

– Vil komme automatisk

Askims varaordfører tror mer tid er det som skal til for å få sammenslåingsprosessen i gang.

– På sikt tror jeg dette vil komme automatisk når kommunene får større og vanskeligere oppgaver som alle ikke klarer å håndtere med dagens størrelse, sier Hals til NRK.no.

Sammenslåingstanken må utvikle seg over tid, men Hals mener det er viktig å starte opp på dagens premisser.

– Det som er realistisk å få til per i dag, er nok at de to store kommunene, Askim og Eidsberg, setter seg i førersetet og lager gode løsninger som flertallet av innbyggerne i disse kommunene er med på, understreker han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Dømt for rekruttering til IS

  Ubaydullah Hussain er i Borgarting lagmannsrett dømt til ni års fengsel blant annet for å rekruttere Thom Aleksander Karlsen fra Halden til terrororganisasjonen IS. Han er også dømt for IS-medlemskap og ytterligere ett tilfelle av terrorrekruttering.

  Ubaydulla Hussain
 • Skaug selger masse kopper

  Forfatter og artist Trygve Skaug fra Båstad i Trøgstad har solgt hele 20 000 poesikopper, melder Smaalenenes Avis.
  Trygve Skaug har laget krus med egen poesi på med så stort hell at han har annonsert to nye varianter som lanseres i februar.

  Trygve Skaug
  Foto: Kim Erlandsen / NRK