NRK Meny
Normal

Fire av ti positive til storkommune

Resultater fra NRKs valgomat viser at fire av ti av velgerne i Askim er positivt innstilt til å slå sammen kommuner i Indre Østfold.

Askim rådhus

Fire av ti velgere i Askim er åpne for kommunesammenslåing i Indre Østfold.

Foto: NRK / NRK

Fire av ti velgere i Askim som har brukt NRKs valgomat, stiller seg positive til sammenslåing med andre kommuner i Indre Østfold. Samtidig sier førtiseks prosent nei til en storkommune.

LES OGSÅ:

Ønsker initiativ fra Stortinget

Trygve Westgård

Ordfører i Askim, Trygve Westgård, tror ikke kommunene vil slå seg sammen frivillig.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik / NRK

Ordfører i Askim, Trygve Westgård, tror ikke kommunene kommer til å slå seg sammen frivillig. Han etterlyser nå innspill fra Stortinget, og vil at en sammenslåing skal ha tydelige fordeler for kommunene som går sammen.

– Jeg tror at Stortinget på en eller annen måte må ta noe mer initiativ. Det må hvertfall være noen gulrøtter for å gjøre det, så det blir mer aktuelt, sier Westgård.

LES OGSÅ:

I Askim forsøker nå politikerne seg på en slags mellomløsning sammen med Eidsberg. Der skal det nå utredes om et felles politisk organ kan være veien å gå. Målet vil være å løse flere oppgaver på en mer rasjonell måte, ifølge Westgård.

– Til å begynne med er det å prøve å spare noe på samarbeid, sier Askim-ordføreren.

– Ikke overraskende

Høyres varaordfører i Askim, Thor Hals, mener det er riktig å slå sammen kommuner i Indre Østfold. Han er godt fornøyd med at nesten førti prosent av de askimingene som har tatt NRKs valgomat vil ha en storkommune.

– For det første er jeg ikke overrasket. Samtidig er det gledelig å få en bekreftelse på at det er mange i Askim som synes det er hensiktsmessig, sier Hals.

Sammenslåing er i tråd med Høyres program. Varaordføreren peker på at avstanden mellom kommunene er liten, og at politikerne i nabokommunene allerede er i dialog og møter med hverandre så og si daglig.

– Vil komme automatisk

Askims varaordfører tror mer tid er det som skal til for å få sammenslåingsprosessen i gang.

– På sikt tror jeg dette vil komme automatisk når kommunene får større og vanskeligere oppgaver som alle ikke klarer å håndtere med dagens størrelse, sier Hals til NRK.no.

Sammenslåingstanken må utvikle seg over tid, men Hals mener det er viktig å starte opp på dagens premisser.

– Det som er realistisk å få til per i dag, er nok at de to store kommunene, Askim og Eidsberg, setter seg i førersetet og lager gode løsninger som flertallet av innbyggerne i disse kommunene er med på, understreker han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Venter på bergingsbil

    Vegtrafikksentralen øst melder at det er ventetid for bergingsbil som kan få bort et vogntog som stenger for Oslofjordtunnelen i retning Drøbak. Det er uvisst hvor lenge tunnelen blir stengt.

  • Oslofjordtunnelen stengt mot Drøbak

    Oslofjordtunnelen i Akerhus og Buskerud er stengt i retning mot Drøbak. Det pågår berging av en vogntog i tunnelen, melder Vegtrafikksentralen øst.