NRK Meny
Normal

Fire års fengsel i tidenes trusselsak

En 41 år gammel mann er i Fredrikstad tingrett dømt for 124 tilfeller av grove trusler, og flere andre lovbrudd. Ingenting i norsk rettshistorie er i nærheten av omfanget, sier retten.

Fredrikstad tingrett

I løpet av ti måneder truet og sjikanerte 41-åringen et stort antall personer, har Fredrikstad tingrett slått fast.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Den 19 sider lange tiltalen listet opp 125 tilfeller av grove trusler mot flere navngitte personer i Østfold og andre steder på Østlandet.

De fleste som mottok trusler har enten anmeldt ham, vitnet mot ham, eller dømt ham i tidligere straffesaker. 18 av tiltalepunktene gjelder trusler påtalemakten mente ble gitt under særdeles skjerpende omstendigheter.

Vi skal terorrisere deg og familien din fremover. Vi skal blæste deg hardt, tenne på huset eller ødelegge bilen din og til slutt drepe deg.

Utdrag fra flere av trusselmeldingene

Bare på ett av de 125 tiltalepunktene ble han frikjent.

Fredrikstad tingrett skriver i dommen at de ikke har funnet noen eksempler i norsk rettshistorie som er i nærheten av omfanget av mannens trusler.

Svertet familie som pedofile

I mange av tilfellene fant retten at tiltalte hadde gitt seg ut for å være en navngitt person som han tidligere har vært tiltalt for seksuelt overgrep mot. Saken var oppe i tingrett og lagmannsrett i 2007. 41-åringen ble frikjent, men ble idømt erstatning og ilagt kontaktforbud. Dette fordi han hengte opp plakater i et område i Oslo, der han hengte ut gutten og familien som pedofile.

I tiden etterpå prøvde mannen flere ganger å få seg jobber som trener eller dommer i flere fotballklubber. Han endret navn i Folkeregisteret flere ganger, men når klubbene oppdaget dette ble de engasjementene. 41-åringen er flere ganger vist bort fra idrettsplasser, noen ganger med assistanse av politiet.

Beslagla telefoner

Mange av meldingene er sendt fra en telefon sporet til en person kjent av politiet i Sarpsborg som vinningskriminell. I tidsrommet truslene ble sendt sonet denne personen en dom i Halden fengsel. Telefonen ble beslaglagt av politiet da den tiltalte ble pågrepet sommeren 2012.

Politiet fant også da en annen telefon, med et SIM-kort registrert på en annen mann, som forklarte i retten at han aldri har hatt en telefon med det nummeret.

Flere av numrene til de som mottok trusler var lagret på telefonene, ofte som hurtigvalg.

Tidligere dømt for trusler

41-åringen ble også dømt for trusler i 2003, i en sak fra Hedmark. Den gangen gikk det utover foreldrene til en gutt han var i kontakt med, mens han jobbet i SFO ved en skole. Truslene kom etter at foreldrene nektet ham å ha gutten som overnattingsgjest.

Den tiltalte prøvde å overbevise retten om at truslene kom fra en rekke personer i Oslo som har konspirert for å sverte ham. Det førte ikke fram. Retten dømte mannen til fire års fengsel, og til å betale erstatning til staten for flere tilfeller av hærverk i fengselsceller på Ullersmo og i Oslo fengsel. Der knuste han vinduer og ødela annet inventar. Samtidig griset han til rommene med urin og avføring.

41-åringen ble også ilagt kontaktforbud på ubestemt tid mot den sjikanerte familien i Oslo.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Færre pasientskader

    Sykehuset Østfold har hatt en stor nedgang i antall pasientskader. Siden 2012 har sykehuset redusert antall pasientskader med 25 prosent. Sykehuset Østfold er dermed ett av tre sykehus i hele landet som har nådd målet for perioden fra 2012 til 2016. Det skriver sykehuset på sine nettsider.

  • Bil skled av veien

    En bil har sklidd av veien på riksvei 188 ved Tune kirke i Sarpsborg. Det ser ut til at det ikke har oppstått personskader, skriver politiets operasjonssentral på Twitter.