SE OGSÅ: |
ALT OM: |
Det er trygt å spise blåskjell som er tatt de fleste stedene langs kysten på Sørlandet og i Østfold, men ikke i Tønsberg.
Giftige blåskjell er også påvist på Vestlandet og i Nord-Norge.
Foto: Berit Roald / SCANPIX
Spiselig de fleste steder
Mattilsynets overvåking av algegifter i blåskjell viser at skjellene er spiselige på de fleste prøvestedene.
Men Mattilsynet peker på at forekomster av giftige alger kan være lokal, og oppfordrer derfor til å sanke skjell så nært uttaksstedene som mulig.
Anbefalingen gjelder til og med fredag 25. mars.
Blåskjelltelefonen
Du kan også ringe blåskjelltelefonen på 820 33 333, eller abonnere på blåskjellvarsel på SMS eller e-post.
Prøvene av blåskjell skal tas ut på 26 steder langs kysten.
Prøver til oktober
Årets blåskjelltesting startet 11. mars for halvparten av uttaksstedene og den 18. mars for de andre, og varer ut oktober i år.
Skjellprøvene sendes til Institutt for mattrygghet og infeksjonsbiologi ved Veterinærhøgskolen i Oslo, som foretar en kjemisk analyse.
NTB/NRK