NRK Meny
Normal

Finanskrisen har nådd svenskekysten

Prisen på hytter og fritidsboliger langs svenskekysten faller dramatisk.

Illustrasjonsfoto

I perioden mellom 2000 til 2007 steg prisene på fritidshus med hele 87 prosent på den svenske vestkysten. For nordmenn med nese for annen grensehandel enn sigaretter og slikkeri, penger på bok eller lånemuligheter, er nyheten om stagnasjonen i svenske boligpriser hyggelig lesning.

Foto: Rainer Prang / NRK

Etter flere år med herjing fra ivrige norske kunder er hytte- og fritidsboligmarkedet nærmest "støvsugd" for attraktive kjøpeobjekter langs den svenske vestkysten.

Gunstig norsk kronekurs har gjort det svært fordelaktig å handle hytter og sommersteder i Sverige, og avstandene fra Norge og til områder så langt syd som til Uddevalla har vært oppfattet som "hjemmemarked" for nordmenn.

Negativ prisutvikling

Finanskrisen skyller nå inn over svenskekysten, og Mäklarsamfundet som er den svenske søsterorganisasjonen til Norges Eiendomsmeglerforbund, melder om negativ prisutvikling langs kyststripen i Sverige vest.

I Lysekil kommune har prisen falt med hele 16 prosent og i Tanum kommune, nabokommunen til Strømstad, har prisene falt med hele 15 prosent de siste 12 månedene, skriver klikk.no.

Norsk "invasjon"

Strömstad kommune

Med pengesterke nordmenn i boligmarkedet har det ikke vært lett for unge svensker å få seg bolig i Strømstad (bildet).

Foto: Rainer Prang / NRK

Gjennom årene har mange nordmenn etablert seg i området rett syd for Svinesund.

I Strømstad har den norske "invasjonen" på boligmarkedet blant annet avstedkommet et eget politisk parti, Strømstadpartiet, som har hatt boligproblemer for unge svensker som en av sine fanesaker.

Med pengesterke nordmenn i boligmarkedet har det ikke vært lett for unge svensker å få seg bolig i Strømstad.

Nå er det ikke bare langs svenskekysten at hytteprisene faller. Snittprisene for fritidshus i hele det svenske riket har sunket med 4 prosent den siste tolvmånedersperioden, ifølge statistikken klikk.no presenterer.

- Gjør et svenske-kupp

For nordmenn med nese for annen grensehandel enn sigaretter og slikkeri er nyheten om fallet i svenske boligpriser hyggelig lesning.

Claudia Wörmann, analytiker i Mäklarsamfundet, sier til Hytteliv at finanskrisen gir muligheter for et kupp i det for tiden billige markedet.

- Det har stoppet opp, men husk at vi har hatt en voldsom prisutvikling de siste årene. I perioden mellom 2000 til 2007 steg prisene på fritidshus med hele 87 prosent, sier hun.

Wörmann mener det svenske fritidshusmarkedet er en gladmelding for nordmenn.

- Absolutt. Nå blir det billigere for dere å kjøpe fritidshus her. Bare kom og kjøp, sier hun.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Brann i vedskjul

    Sarpsborg brannvesen har rykket ut til Fjellstien på Hafslundsøy. Det skal brenne i et vedskjul på stedet.

  • Kasserte fritidsbåter til Kambo

    Kambo Marina har søkt om å ta imot og demontere kasserte fritidsbåter. De har søkt om å ta imot 900 båter inntil 25 meter, i tillegg til mellomlagring av inntil 50 båter.
    Søknaden ligger nå hos Fylkesmannen.