Hopp til innhold

Denne filmen har ført til flere anmeldelser av mishandling

En visning av filmen «Sinna mann» har utløst et skred av mishandlingshistorier fra norske hjem.

En filmvisning har utløst et skred av mishandlinghistorier fra norske hjem. Filmen "sinna mann", som handler om vold i hjemmet, har blitt vist for barneskolebarn i Østfold og har avdekka mange skrekkhistorier.

Anmelder etter å ha sett film

Animasjonsfilmen «Sinna mann» av Anita Killi handler om vold i hjemmet og er blitt vist for flere barneskolebarn i Østfold.

I etterkant av visningene har det blitt avdekket mange skrekkhistorier om mishandling. For barn som har sett filmen på skolen har begynt å fortelle sine egne historier, sier familieterapeutene Erik Andreassen og Stein Knudsen.

– Det har vært alt fra «pappa truer meg» og faktisk opp til ei jente som kom og sa at; «jeg er redd for at jeg skal til pappaen min, og da er jeg redd for at han skal gjøre det andre med meg som han har gjort med andre barn. Det vil si å voldta meg», sier Knudsen.

– Barna dro ikke hjem den dagen

Erik Andreassen

Familieterapeut Erik Andreassen er overveldet over hvor mange barn som har fortalt om vold i hjemmet.

Foto: Christian Nygaard-Monsen/NRK
Stein Knudsen

Stein Knudsen tror ikke at barna finner på historier om vold i hjemmet.

Foto: Christian Nygaard-Monsen/NRK

Filmen er ingen ny film, men den er aktuell på ny. De to familieterapeutene har reist rundt og vist filmen til over 4000 elever i Østfold – rundt 200 av dem har i etterkant fortalt om vold i familien

– Vi sier alltid at vi vil sitte på helsesøsters kontor etter siste visning for dagen. Da kan elevene bare si ifra til lærerne sine at de vil snakke med oss. Når det da sitter 15 elever fra 9–12 år og venter, så er det ganske sterkt. At de faktisk er så modige at de vil fortelle. Vi var ikke forberedt på det, sier Andreassen.

Og det er sterke historier som har kommet frem.

– Det har ført til både konkrete bekymringsmeldinger til barnevernet og anmeldelser til politiet. Ved et tilfelle var det også en akutt omsorgsovertakelse av barna der og da på skolen, da helsesøster ringte til barnevernet. Barna dro ikke hjem fra skolen den dagen.

Mener historiene stemmer

At filmen har fått barna til å fantasere og finne på voldshistorien har ikke familieterapeuten noe tro på.

– Det er nok ikke realiteten i disse saken, for de vi har møtt har vært så genuine. Ut fra vår erfaring lar vi oss ikke lure, mener Stein Knudsen.

Til høsten skal de ut å treffe nye barn. Det er mange historier som ennå ikke er fortalt.