Normal

Fikk reise med ugyldig pass

Med et perforert pass fikk en Oslo-kvinne reise fra Moss Lufthavn Rygge. Hun ble stoppet i passkontrollen i Istanbul i Tyrkia og måtte reise hjem samme dag.

Moss Lufthavn Rygge
Foto: NRK/Lars Håkon Pedersen

Ida Marie Tenvik-Bringedal fra Oslo skulle på helgetur til Istanbul sammen med sin mor sent i mars.

Hun ville sjekke passet sitt, og på Sentrum politistasjon i Oslo fikk hun vite at passet var godkjent.

- Ikke tid til å utstede nødpass

Men før det ble levert tilbake, ble passet perforert. Og så kom Tenvik-Bringedal til passkontrollen på Moss Lufthavn Rygge.

Der ble det påpekt at Tenvik-Bringedal kunne få problemer i utlandet om hun satte seg på flyet, men hun fikk lov til å reise ut.

Ifølge politiet var det ikke tid til å utstede et nødpass for, men hun fikk en bekreftelse på norsk om at hun hadde bestilt nytt pass i Norge.

Måtte reise hjem samme dag

Det var imidlertid ikke godt nok for tyrkisk politi. På flyplassen i Istanbul fikk Tenvik-Bringedal klar beskjed om at hun ikke fikk komme inn i landet uten et gyldig pass.

Dermed måtte hun og moren reise hjem til Norge samme dag i det samme flyet de ankom med.

De hadde betalt 5000 kroner for ferien - penger Tenvik-Bringedal tviler på om hun får tilbake.

Nå har Tenvik-Bringedal skrevet klagebrev både til Lensmannskontoret i Rygge, Sentrum Politistasjon i Oslo, og Norwegian.

- Østfold-politiet har ikke gjort noe galt

I svaret fra Østfold politidistrikt står det at Tenvik-Bringedal fikk valget om å avbryte reisen eller gå på flyet.

De viser ellers til hva Sentrum politistasjon måtte si om at hun der fikk et gylde pass gjennomhullet.

Men politiet på Rygge har ikke gjort noe galt, sier politisjef Otto Stærk i Østfold politidistrikt:

- Vi mener at vi ikke har gjort noe galt, men det er ingen tvil om at det er en del uheldige omstendigheter her som har gjort det litt vanskelig for Tenvik-Bringedal - ikke minst at hun får et gyldig pass gjennomhullet uten at hun har fått et nytt pass eller fått et nødpass, men det vil Oslo politidistrikt svare på, sier Stærk.

Ida Marie Tenvik-Bringedal oppfordrer nå andre reisende til å være påpasselige.

- Jeg har snakket med flere som har opplevd lignende ting - at de ikke har kommet inn i forskjellige land fordi de ikke har hatt alle papirer i orden - så det er viktig å forberede seg skikkelig, sier hun.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Byggplate i veibanen

    Det ligger en byggplate i veibanen på E6 sydgående ved Sollikrysset. Veitrafikksentralen har sendt entrepenør for rydding.

  • Kvinne savnet på Vestby

    Politiet utlyser informasjon om en savnet kvinne fra Vestby som kan ha dratt andre steder på Østlandet. Hun er 50 år, 170 høy, ca 80 kg og har brunt langt hår. Mulig hun har på seg mørke bukser og en rød eller grå jakke. Ved observasjon, ring politiet på tlf 64999130.