NRK Meny
Normal

86 år gamle Arne fikk nok av livet som pensjonist - fikk ny jobb

Arne Østlie ble syk av ikke å ha noe å gjøre, men med ny jobb kom livsgnisten tilbake. Statsviter mener flere burde få samme mulighet.

Arne Østlie ble syk av å ikke ha noe å gjøre, men med ny jobb kom livsgnisten tilbake. Statsviter mener flere burde få samme mulighet.

Arne Østlie fikk seg som 86-åring ny jobb som vaktmester. Foto/redigering: Martin Tangen Schmidt.

Lediggang er ikke noe for 86 år gamle Arne Østlie. Etter over 70 år som gartner og vaktmester, ble Arne Østlie enkemann og pensjonist, men han ble syk av å være alene og ikke ha noe å gjøre.

Arne Østlie jobber som vaktmester

Arne Østlie er ikke redd for å ta i et tak.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

Etter tre år som pensjonist fikk han derfor nok. Nå har han fått ny jobb som vaktmester på Østsiden eldresenter i Fredrikstad.

– Da jeg kom hit spurte de meg om jeg ville ta en jobb her. Da sa jeg ja med en gang. Jeg kan ikke ha det bedre. Det er den beste medisinen jeg kan få, sier Arne.

Statsviter: – Øk pensjonsalderen

Fra han startet i jobben for en drøy måned siden, har han ryddet, pyntet opp og fjernet containerlass med løv og kvist.

Omsorgsarbeider Hanne Ellingsen

Arne blir satt pris på av både beboerne og de ansatte, sier omsorgsarbeider Hanne Ellingsen.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

– Arne er en livsglad mann som brettet opp ermene fra dag én. Han holder på ute fram til middag, kjører pasientene inn til matsalen, handler for dem og snakker med dem. Vi har vært veldig heldige med Arne, sier omsorgsarbeider på senteret, Hanne Ellingsen.

Statsviter og forsker, Geir Conrad Tufte, har selv nylig gått av med pensjon. Han fortsår hvorfor det er viktig for Arne å ha en jobb.

– Mye av identiteten er knyttet til arbeidet. Derfor er det nyttig å kunne fortsette med det, i hvert fall så lange man er tilfreds med arbeidet.

Arne Østlie jobber som vaktmester

Arne stortrives i jobben, og sier det ikke er tung for han.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

– Jobber til jeg er hundre

Tufte mener det finnes mange som Arne, og at det er trist at mange ikke får muligheten til å bruke de ressursene de har.

Statsviter og forsker, Geir Conrad Tufte

Statsviter og forsker, Geir Conrad Tufte mener det burde vært bedre tilrettelagt for at eldre kan komme seg ut i arbeid igjen.

Foto: Hilde Erlingsen / NRK

– Fra en undersøkelse fra to år tilbake vet vi at det er mange fra 65 år og oppover som er i en helsetilstand der de gjerne kunne jobbet mer. Det betyr at det er store ressurser som går tapt for samfunnet.

– Jeg synes man bør øke pensjonsalderen, men det må være frivillig å gå av tidligere også.

Heldigvis for Arne er det så store uteområder på eldresenteret at han neppe blir arbeidsledig igjen med det første.

– Jeg skal jobbe til jeg er hundre år. Da går jeg av med pensjon, sier den spreke 86-åringen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Koster-rekord

    Sommeren har gitt billettrekord for Kosterbåtene, skriver Fredriksstad Blad. Båtene trafikkerer mellom Strømstad og Koster. I juli ble det solgt 112 000 billetter mot 98 000 i juli i fjor. Også mai og juni ble rekordmåneder for selskapet Västtrafik som driver ruta.

  • Ung motorsyklist omkom

    Det var en mann i 20-årene fra Toten som omkom i en motorsykkelulykke i Trøsken søndag ettermiddag. Sykkelen har kjørt av veien og inn i et tre. Føreren døde på stedet. Det var ingen vitner til ulykken, forteller Finn Håvard Aas ved politiets operasjonssentral.