Fikk et spesielt møte med to albinokalver

Åse Tårnesvik (54) ba mannen kjøre forsiktig på grunn av sau i veibanen. Da de kom nærmere viste det seg at det var to nyfødte albino-elger.

Se det spesielle møtet med de to hvite elgkalvene.

Traff på albinokalver i Sverige

De to små elgkalvene var på størrelse med sauer og virket helt nyfødte, ifølge Tårnesvik.

Foto: ÅSE TÅRNESVIK/privat

De to var på vei fra Strömstad til Ed rett på andre siden av svenskegrensa mandag kveld. Da de passerte Skee og kom inn i skogen oppdaget Åse to små, hvite skapninger på veien.

– Jeg sa; «pass deg, det står to sauer i veien». Men det var det jo ikke, ler hun.

De oppdaget nemlig elgkua som sto på den andre siden av veien, og skjønte at det var to små elgkalver.

– De var helt hvite og må ha vært nyfødte, kanskje bare et noen timer gamle. De klarte knapt å gå, sier hun til NRK.

Forsker: – En stor opplevelse

Det var VG som først skrev om den spesielle opplevelsen. Førsteamanuensis ved NTNU Vitenskapsmuseet, Gustav Thingstad, sier til avisen at Åse og mannen Filip har vært heldige.

– Dette er en veldig spesiell observasjon som det ikke er mange som får oppleve. Jeg kan ikke huske å ha hørt om noen som har gjort ligende observasjoner. Dette er en av de store opplevelsene ute i naturen, sier han.

Tårnesvik har aldri sett albinoelger tidligere, men hun har hørt om «kjendiselgen» Albin, som ble skutt og drept av en dansk jeger i 2011.

Den hvite elgen ble kjent over natten da den dukket opp i Østfold i 2006.

Hvit elg skutt i Spydeberg

Det ble ramaskrik da den hvite elgen Albin ble skutt og drept av en dansk jeger i 2011.

Foto: Ragnhild Helle / NRK

Glemte å filme

54-åringen forteller at opplevelsen var magisk.

– Det var ganske utrolig, vi sto lenge og tittet på dem. Det var bare flaks at gubben kom på at jeg måtte sette igang filmapparatet på telefonen, ler hun.

Tårnesvik forteller at de to små elgkalvene virket å være i god form.

– De stabbet seg fremover men de virket helt friske og ved godt mot, sier hun, og håper at jegerne lar de to få være i fred.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Nye passautomater til Grålum

    Politiets nye publikumssenter på Grålum blir de første som tar i bruk politiets nye biometri-kjosker. Kjoskene brukes av personer som skal fornye passet, og lagrer bilder og informasjon i en databrikke som blir en del av de nye passene. 300 slike automater skal utplasseres på politiet kontorer, skriver Dagbladet. Publikumssenteret på Grålum åpner neste onsdag.

  • Stjal dyre flymotorer

    Natt til onsdag brøt ukjente personer seg inn i flere hangarer som tilhører Spydeberg Mikroflyklubb, opplyser politiet i Indre Østfold. Blant annet er det stjålet to flymotorer, som er verdt rundt 230.000 kroner per stykk.