NRK Meny
Normal

FFK risikerer en halv million i bot

Piiroja-saken kan bli dyr for Fredrikstad Fotballklubb, det mener advokat og fotballagent, Gunnar Martin Kjenner.

Gunnar Martin Kjenner og Raio Piiroja

Gunnar Martin Kjenner tror at en eventuell dom ikke bare vil handle om å straffe Fredrikstad FK og Raio Piiroja.

Foto: Morten Holm/Gorm Kallestad / Scanpix

– Bøtesatsene for brudd på kamp- og konkurransereglene er begrenset til 50.000 kroner for enkeltpersoner og 500.000 kroner for klubber, sier Kjenner til NRK.no.

Fredrikstad Fotballklubb risikerer dermed opp til en halv million kroner i bot i Piiroja-saken, dersom fotballforbundet finner klubben skyldig i brudd på kamp- og konkurransereglene.

Ender saken derimot opp som en straffesak risikerer klubben enda mer.

– Legges de alminnelige straffebestemmelsene til idrettsforbundet og Norges Fotballforbund til grunn, så kan man stå mye friere og gå ut over disse grensene. Så sanksjonens rammer er avhengige av valget av regelsett, sier Kjenner.

– Har gjort det vi kan

Norges Fotballforbund har krevd en redegjørelse rundt avtalene Fredrikstad inngikk med Raio Piiroja og det estiske Sport & Net Grupp.

Den er nå levert, sier styreleder i klubben, Svein Johannessen.

– Nå skal de vurdere den også får vel vi en tilbakemelding på om de er fornøyd med redegjørelsen eller om de trenger flere opplysninger. Vi har gjort det vi kan gjøre så langt, sier han.

Leder av påtalenemnda i fotballforbundet, Egil André Berglund sier at det er altfor tidlig å si noe om utfallet av saken.

– Nå må vi først få dokumentasjonen omkring forholdet, så vil vi vurdere det i ro og mak.

Les også:

Det er påtalenemnda foreslår en sanksjon, og så er det opp til domsorganet å komme med et vedtak.

En eventuell straff vil ikke bare handle om å straffe selve klubben, mener Gunnar-Martin Kjenner.

– Jeg vil også tro at de reagerer av allmennpreventive grunner for å hindre at andre skal finne på noe tilsvarende i fremtiden.

– Dessverre har det vært altfor mange slike saker i senere tid. Det falt nettopp en dom i Oslo tingrett som gjaldt en alpinklubb og mange har vel hørt om de problemene Manglerud Star har hatt. Også har man jo nå senest denne Vålerenga og Stabæk problematikken.

Les også:

Dette er Piiroja-saken:

Raio Piiroja skal ha fått under 600.000 kroner i årslønn i perioden han spilte for Fredrikstad, til tross for at han var en av klubbens største profiler. Samtidig betalte FFK en million kroner i året til et agentbyrå i Estland som betaling for speideroppdrag.

Skatt Øst mistenkte at avtalen mellom klubben og agentbyrået var laget for å fordekke lønn til spilleren.

Les også:

Skattemyndighetene har sammenlignet utbetalinger fra FFK Sport AS med kontoutskriftene til Sport & Net Grupp, Piirojas tidligere klubb Flora Tallinn og spilleren selv.

De mener at det fremgår at deler av overføringene fra FFK Sport AS har gått via kontoen til FC Flora Tallinn og havnet på kontoen til Piiroja etter kort tid.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: