NRK Meny
Normal

FFK-problemene hoper seg opp

Fylkesmannen i Østfold godkjenner ikke bystyret i Fredrikstads vedtak om å stille garanti på 10 millioner kroner over Fredrikstad Fotballklubb.

FFK depper etter Martin Wiigs scoring

Problemene hoper seg opp for FFK. Nå har Fylkesmannen satt en stopper for den kommunale lånegarantien.

Foto: Linn Cathrin Olsen / Scanpix

Bystyret i Fredrikstad vedtok 8. oktober å stille simpel garanti begrenset oppad til 10 millioner kroner overfor Fredrikstad Fotballklubb som sikkerhet for kassekreditt i bank. Men Fylkesmannen underkjenner vedtaket.

- Driver næringsvirksomhet

– Vi har funnet ut at kommunen ikke har lov til det i henhold til kommuneloven. Det kommuneloven sier er at det ikke er lov å garantere for næringsvirksomhet, sier seniorrådgiver hos Fylkesmannen, Tormod Lund.

Den økonomiske garantien kommunen som ble gitt i denne saken er knyttet til drift av en fotballklubb på elitenivå. Saken ble i henhold til kommunelovens paragraf 51 oversendt til Fylkesmannen i Østfold for godkjenning.

– Vi var nødt til å finne ut om det er næringsvirksomhet FFK driver, og det er det vi har kommet frem til. Vi kan ikke bare vurdere klubben alene, men hele konsernet. Det er bundet sammen med flere aksjeselskap og alle er avhengige av hverandre. I tillegg overføres det store pengebeløp mellom selskapene, sier Lund.

Forundret ordfører

Ordfører i Fredrikstad, Eva Kristin Andersen, er forundret over at Fylkesmannen har satt ned foten.

– Dette fører til at FFK får flere utfordringer i forhold til likviditeten. Det blir tøffere for klubben nå. Jeg synes det er litt merkelig at Fylkesmannen godkjente dette i første omgang, men at de ikke gjør det når den skal gjelde over lenger tid, sier Andersen.

Hun er usikker på om Fredrikstad kommune kan gjøre noe mer for å hjelpe klubben i den tunge perioden de er i.

Må støtte opp om klubben

– Det vi får gjøre nå er som resten av Fredrikstads befolkning - nemlig å støtte opp under den ryddejobben FFK må gjøre , og håpe de kommer godt rustet ut av det

Fredrikstad bystyre har anledning til å påklage Fylkesmannens avgjørelse til Kommunal- og regionaldepartementet innen seks uker.

- Det har vi ikke diskutert ennå. Vi samles i morgen til ekstraordinært formskapsmøte og jeg regner med at noen vil ta opp spørsmålet da.

Administrerende direktør i FFK, Runar Henriksen, har ikke besvart NRKs henvendelser.

Se video: Sannheten skal frem

Video nsps_upload_2009_11_10_19_24_34_130.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Hund hoppet ut av bil

    Hunden som politiet i Moss etterlyste eieren til, hadde hoppet ut av bilvinduet. Det skjedde da bilen hadde stanset i et lyskryss. Hund og eier er nå gjenforenet. Politiet benytter anledningen til å understreke viktigheten av å sikre dyr i bil.

  • Vannlekkasje i Onsøy

    I ettermiddag oppsto en større vannlekkasje på Skåra i Fredrikstad. Lekkasjen rammer store deler av Onsøy. Kommunen opplyser på sin Facebook-side at skadene er under reparasjon. Det var store vannmasser i veibanen i området, forteller en veifarende til NRK Østfold.