– Det her er helt sinnsykt

Det sier FFKs Andreas Aalbu etter at Glenn Andersen fra Jerv berget plassen for FFK med sin overtidsscoring mot Follo.

Plankehaugen

Det her er helt sinnsykt at vi havner i den situasjonen her. Både at vi er her før kampen og at vi slipper inn et mål på overtid. Når jeg får høre at Jerv har scora seks minutter på overtid, så får jeg kjenne på hele følelsesregisteret, sier FFKs Andreas Aalbu.

Andreas Aalbu og Geir Bakke

Andreas Aalbu (til venstre) scoret FFKs mål mot Nest/Sotra. Til høyre daglig leder Geir Bakken.

FFK hadde tilsynelatende full kontroll da de ledet 1-0 hjemme over Nest/Sotra, men på overtid startet et drama man sjelden har sett maken til. Nest-Sotra utligner på Fredrikstad Stadion, samtidig som Bryne tar ledelsen hjemme over Bærum. FFK var dermed fortsatt i førstedivisjon og begynte å drøye tiden.

Det FFK ikke hadde fått beskjed om var at Åsane hadde fått straffe borte mot Hønefoss. Spilleren som ble felt ble liggende nede med skade og det tok derfor fem minutter før straffen ble tatt. Åsane scoret på straffen og FFK var i 2. divisjon, fire minutter på overtid.

Jerv ble redningen

I ett minutt var FFK i 2.divisjon. Så dukket Glenn Andersen opp på bakerste stolpe for Jerv i Grimstad og sendte Follo ned en divisjon, og reddet samtidig plassen for FFK. Jerv kom forøvrig tilbake etter å ha ligget under 0-2 ved pause.

FFK har reddet plassen og sannsynligvis fremtiden til klubben. Dette var en kamp som betydde enormt mye for budsjetter, trenerapparat og spillerstall, for FFK har nemlig veldig lite av det på plass for den kommende sesongen.

Det kommer til å bli utskiftninger. Trenerspørsmålet må avklares, det er spillere her som er på lån og skal tilbake til sine klubber og spillere på utegående kontrakt. Det kommer mye nytt inn og da får vi håpe at Fredrikstad tar noen steg, sier Andreas Aalbu.

I kveld skal de feire at sesongen er over og at de holdt plassen, men allerede i morgen er fokuset på neste sesong. Hvem som blir ny trener sier klubben ingenting om, men navn som Tor-Ole Skullerud og Mons Ivar Mjelde er blitt nevnt.

Gjorde jobben

Dagens FFK-trener Arne Erlandsen er også aktuell som trener for neste års sesong. Han ble hentet til klubben da Håkon Wibe-Lund måtte gå etter seks kamper. Erlandsens jobb var å holde laget i 1.divisjon, noe han altså klarte i dag. Han har gjort noen endringer, og det er endringer han mener har vært avgjørende for at laget til slutt berget plassen.

FFK Arne Erlandsen

Gjorde jobben: Arne Erlandsen reddet FFK.

–Vi har klart å få det til, og så får vi innse at det er her vi fortjener å være. Vi kom inn og måtte gjøre endringer. Da har vi prioritert dødball og faste situasjoner og det er årsaken til at vi holder plassen, sier Arne Erlandsen.

Hvordan opplevde du avslutningen?

Det gikk såpass kjapt. Plutselig fikk jeg høre at vi måtte score og da hadde Nest-Sotra en corner og da ble det ubehagelig. Vi trodde ikke at det skulle bli så ubehagelig, men så får Åsane straffe og da er det et par minutter hvor det er litt usikkert, men så ser jeg at Geir Bakken er veldig glad og da skjønner jeg at vi har berga plassen, sier Erlendsen.

Sesongen sett under ett har vært en enorm skuffelse for den tradisjonsrike klubben. Målet var opprykk, men i stedet måtte det en god dose flaks til for at laget klarte å holde plassen i den nest øverste divisjonen. FFK-treneren er rimelig klar på hvorfor det har blitt som det har blitt.

Vi mangler dyktighet. Vi må ikke tro at dette kommer på grunn av uflaks. Vi må se hvor vi er. Det var et bunnlag som var her og vi har klart å komme oss over de fire nederste plassene og det er bra gjort. Det er fakta, sier Erlandsen.

Om sin egen fremtid har Erlandsen veldig lite å si og i følge ham selv har han ikke ofret neste sesong en eneste tanke.

Jeg har ikke tenkt tanken engang. Jeg kom hit for å være med å bidra til at vi skulle holde plassen og det klarte vi, selvom det var på håret. Jeg har hele tiden vært fokusert på at vi skal få dette til å fungere. Vi har jobba hardt og gjort en god del endringer, avslutter Erlandsen.

Svak forestilling

Så var det kampen da. FFK fikk en drømmestart da Andreas Aalbu headet laget i ledelsen etter 11 minutter. Det virket som om FFK skulle styre skuta trygt i havn, men gjestene fra Bergen tok sakte men sikkert over initiativet i kampen og styrte mye av spillet.

Vi sliter med selvtillit alle sammen, og det hjelper ikke at vi tar ledelsen heller. Førsteomgang er helt ålreit, mens andreomgang er fryktelig svak og det var nesten bare et tidsspørsmål før vi skulle slippe inn et mål, avslutter Andreas Aalbu.

Hjemmelaget hadde ekstremt lite ball, og det de skapte av sjanser var på dødball, eller på overganger. Nest/Sotra spilte seg til en en del gode muligheter og det var derfor full fortjent da de utlignet på overtid etter en dødball.

Så fulgte det nevnte dramaet og FFK kunne til slutt juble for ny kontrakt i 1.divisjon, med god hjelp fra en liten by på Sørlandet.