NRK Meny
Normal

FFK får ikke overvåke

Datatilsynet krever at ansatte i Fredrikstad Fotballklubb ikke får ha tilgang til overvåkingsbilder utenfor stadion.

Fotballfeber før første kamp på ny Fredrikstad stadion

Overvåkingskameraer følger folkestrømmen til fotballkamper på Fredrikstad Stadion.

Foto: Bjørn Ekker / NRK

Det er satt opp i alt ni overvåkingskameraer rundt det nye stadionet i Fredrikstad. Ett kamera følger med på folkemengden som går over gangbrua fra sentrum av byen.

Datatilsynet krever nå at det lages rutiner og sikring av at ikke FFK-ansatte kan få tilgang til bildene utenfor stadion.

 

Nye Fredrikstad stadion

FFK får lov til å se overvåkingsbilder inne fra stadion, men ikke ute i det offentlige rom rundt stadion.

Foto: MMS-foto, Helene Hillestad / NRK

 

Må overvåke

FFK er pålagt av Norges Fotballforbund og UEFA å overvåke stadionanlegget og området rundt. Men, de får altså ikke lov til å se på bildene fra utsiden.

- Det er ikke tilfredsstillende at en privat aktør har tilgang til et overvåkingsanlegg som griper langt inn i det offentlige rom. Overvåkingen som skjer under en fotballkamp er relativt omfattende, og bare politiet må se TV-bildene, sier rådgiver Stian D. Kringlebotn hos Datatilsynet.

- Jobber med saken

I dag kan politiet og en person i FFK gå inn og se på bildene, som lagres i 14 dager. Selv om det ikke skjer i dag, må klubben sørge for en teknisk løsning som sørger for at bare politiet har tilgang.

- Det jobber vi med, og regner med å finne en god løsning som tilfredsstiller Datatilsynets krav, sier IT-sjef i FFK Fotball, Thomas Torjusen.

Ulovlig overvåkingskamera

Dette er ett av overvåkingskameraene som Datatilsynet mener er ulovlig.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Stort underskudd for Norske Skog

    Norske Skog fikk et underskudd før skatt på 543 millioner kroner i andre kvartal. Netto rentebærende gjeld økte med 200 millioner kroner. Det skriver Dagens Næringsliv. Selskapet la i dag frem regnskapsrapporten for andre kvartal, et døgn før selskapets aksjonærer er kalt inn til ekstraordinær generalforsamling.

    Norske Skog, Skogn
    Foto: Eivind Aabakken/NRK