NRK Meny
Normal

Fersk stortingsrepresentant må møte i retten

Tre dager før Freddy Øvstegård fra SV blir den yngste representanten på Stortinget, må han møte i Sogn og Fjordane tingrett for sivil ulydighet.

Ulovlig aksjon ved Førdefjorden

Her får SU-aktivist Edvard Bjørnson (t.v.) fra Asker og kommende stortingsrepresentant Freddy Øvstegård fra Østfold SV beskjed fra politiet om å avslutte aksjonen.

Foto: Natur og Ungdom

– Jeg mener at vi er uskyldige. Dette er miljøkriminalitet og å sette kortsiktig profitt foran hensynet til lokalbefolkningen og miljøet. Derfor lenket vi oss fast til anleggsmaskinene, og derfor må jeg møte i retten. Det gjør jeg gjerne, sier 22-åringen fra Østfold SV til NRK.

Freddy Øvstegård var en av rundt 100 demonstranter som over flere uker lenket seg fast til anleggsmaskinene til selskapet Nordic Mining og hindret deres prøveboringer på Engebøfjellet i Sogn og Fjordane i fjor.

Lenkeaksjonene var en protest mot at selskapet hadde fått tillatelse til å grave etter rutil og dumpe 300 millioner tonn gruveslam i et sjødeponi i Førdefjorden

Boten økte

Aktivistene ble klippet løs av politiet, båret bort fra området og ilagt forenklet forelegg på 10.000 kroner.

Øvstegård valgte å ikke vedta boten og må derfor møte i Sogn og Fjordane tingrett 28. september.

– Det har allerede kommet dommer mot flere av de andre og de må betale 12.000 kroner hver. Det er en pris jeg gjerne betaler for økt oppmerksomhet rundt saken, sier han.

Ulovlig aksjon ved Førdefjorden

Edvard Bjørnson (t.v.) fra Asker og Øvstegård lenket seg fast i protest mot prøveboringen.

Foto: Natur og Ungdom

Stortingets yngste

Bare noen dager etter rettssaken blir Øvstegård satt inn som den yngste representanten på Stortinget. Han kom inn som utjevningsmandat fra Østfold.

– Noe av det man skal gjøre i rollen som stortingsrepresentant, er å være en ombudsmann for velgerne. Jeg mener det er fint at man har stortingsrepresentanter som går til det lengste og beskytter lokalbefolkningen. Vi står inne for at det er det vi har gjort i denne saken.

22-åringen fra Sarpsborg mener det er uproblematisk å sitte på Stortinget med en eventuell dom for sivil ulydighet i ryggsekken.

– Det er forskjell på en dom mot sivil ulydighet og andre dommer. Vi har gjort en politisk og moralsk handling. Jeg regner med at det har vært flere inne med lignende dommer. Jeg ser ingen problemer med det.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se 22.55-nyhetene

    Programleder: Lotte Olsen Jessa
  • Mistenkelig røyk på Jelnes

    Sarpsborg brannvesen rykker ut på kontroll av mistenkelig røykutvikling på Jelsnes.