NRK Meny
Normal

- Siste episode gir deg svarene

Lars Saabye Christensens «Halvbroren» har hatt rundt én million seere hver søndag. – Galskap å lage TV-serie av boka, sier regissøren.

Halvbroren

Søndag vises siste episode av TV-serien «Halvbroren»

Foto: NRK

«Halvbroren»-regissør Per-Olav Sørensen er fornøyd med seertallene, men også kritikken NRK-serien har fått.

Blant annet har mange ment at Jon Øigardens Røst-dialekt i serien er helt feil. VGs lesere klagde på at replikkene var vanskelige å få med seg, noe som førte til at NRK gjorde endringer i lyden.

Storsatsingen har imidlertid holdt på seerne. Den første episoden hadde over én million seere, mens rundt 950.000 benket seg foran de neste episodene.

Per Olav Sørensen

Per-Olav Sørensen har hatt regien på den norske dramaserien «Halvbroren»

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

– Galskap å lage TV-serie av boka

Sørensen beskriver serien som en minnebok.

– Man hopper frem og tilbake i tid. Det er ikke en umiddelbar «rett-frem»-historie. Man må ta en del grep og noen valg. Når jeg ser det selv blir jeg litt nervøs over hva jeg egentlig har gjort, sier regissøren.

Han mener det i utgangspunktet er galskap å gjøre Lars Saabye Christensens bok om til en TV-serie.

–Det er ikke opplagt at det skal gå bra.

  • Hør intervjuet med regissøren (teksten fortsetter under):

Sørensen forteller at det var en stor utfordring å transformere boka om til en TV-serie. Mange ting måtte gjøres om på fordi Halvbroren-universet i utgangspunktet eksisterte som bokstaver på et ark. Utfordringen lå i å gjøre om poesien til bilder.

I tillegg til å være regissør, eier Per-Olav Sørensen driftsselskapet Parkteatret AS, som driver kulturhuset «Parkteatret» i Moss.

Halvbroren

Nicolai Cleve Broch spiller hovedpersonen Barnum som voksen, mens Oskar Lundevold spiller han som barn.

Foto: NRK

– Har vært med på å skape karrierer

Halvparten av rollene i serien ble besatt av ganske kjente skuespillere, mens den andre halvparten ikke ble det, ifølge Sørensen.

– Det er gøy at de som ikke var kjente fra før virkelig har fått sine gjennombrudd. Det er noe av det morsomste som finnes, når man er med på å skape karrierer, sier han.

Regissøren skryter også av seriens «matriark», Gitta Nørby. Hun spiller moren til Boletta, som bare kalles for «Den Gamle».

– Det er faktisk tredje gangen jeg jobber med Gitta Nørby nå. Hun er en kjemperessurs. Det er bra å ha henne med på laget fordi hun legger lista der hvor den skal være. Det er godt for unge norske skuespillere å se hvordan hun jobber, mener Sørensen.

To internasjonale priser

Sørensen var nettopp i Frankrike og hentet hjem to internasjonale priser for TV-serien.

– Nå begynner det å bevege på seg både nasjonalt og internasjonalt når det gjelder oppdrag, røper han.

Regissøren avslører at han er spesielt fornøyd med den åttende og siste episoden, som vises på NRK1 førstkommende søndag. Den skal være litt annerledes enn de foregående episodene. Nå til søndag skal vi få alle svarene, ifølge Sørensen.

Frank Kjosås

Frank Kjosås spiller Fred, halvbroren til Barnum, i serien.

Foto: NRK/ Monster

– Hva gjør Barnum (Nicolai Cleve Broch) på denne hytta? Hvor er Fred (Frank Kjosås)? Lever han eller ikke? Hvem er voldtektsmannen?

– Alle svarene kommer nå, så det er bare å benke seg til på søndag, sier en spent Per-Olav Sørensen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Fant ikke ulykkesbil

    Politiet melder på Twitter at de ikke fant noen ulykkesbil på E6 i Råde. De rykket ut på melding om at en bil hadde "snurret". Vegtrafikksentralen øst meldte samtidig at det var redusert fremkommelighet ved ulykkesstedet.

  • Ulykke E6

    Det har vært en trafikkulykke på E6 ved avkjøringen til Råde i retning nordover. Politiet og brannvesenet er på vei. Statens vegvesen melder at det er redusert fremkommelighet ved ulykkesstedet.