Vil frede unikt museum

– Dette er landets viktigste fengselsantikvitet, sier styreleder i Stiftelsen Halden fengselsmuseum, Rolf B. Wegner.

Det gamle politihuset i Halden

Gamle Halden fengsel holder hus i Halden sentrum.

Foto: Rainer Prang / NRK

Det planlagte fengselsmuseet i Halden er et skritt nærmere realisering. Museet skal holde hus i de gamle fengsels- og politistasjonslokalene i Halden sentrum. Bortsett fra en tapetsforandring står de drøyt 60 såkalte botsfengselscellene nærmest uforandret. Ifølge vernemyndighetene står fengselet fra midten av 1800-tallet så godt som intakt. Riksantikvaren jobber fortsatt med fredningen av bygget.

Halden gamle fengsel er landets mest fremtredende og viktige fengselsantikvitet.

Rolf B Wegner
Rolf B. Wegner

Rolf B Wegner er styreleder i stiftelsen.

Foto: Sjur Sætre / NRK

Styreleder for stiftelsen, Rolf B Wegner sier han ikke vil nøle med å kalle gamle Halden fengsel for landets mest fremtredende og viktigste fengselsantikvitet. Han er rimelig sikker på at dette er landets eneste gjenværende fengsel i sitt slag. Det ble bygget etter en amerikansk modell, hvor samtlige fanger satt på isolat.

Det blir blant annet inventar som krakker, bord, spiseutstyr og dobøtter som skal bekle utstillingen.

Rømningsutstyr og køyesenger

Norsk rettsmuseum i Trondheim har lovet å låne ut gjenstander når museet står klart. Blant annet utstyr brukt til mindre legale antikviteter.

– Da får vi stilt ut rømningsutstyr som ble benyttet da noen av de innsatte i de gamle fengslene fant ut at de ville ha en liten miljøforandring, sier Wegner.

I forbindelse med fredningsarbeidet er det funnet åtte senger som fylkeskonservatorene mener er fra den tiden fengselet ble åpnet. Wegner håper dette stemmer, men påpeker at dokumentasjon mangler og at køyer på alle cellene kan gjøre det vanskelig å få plass til andre gjenstander. Sengene vil derfor få plass i utvalgte celler.

Planen var at museet skulle åpne i år. Rehabiliteringsarbeidet har vist seg å ta lengre tid enn først antatt, og stiftelsen jobber fortsatt med finansiering til prosjektet.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Møter Elverum i cupfinale

    Halden Topphåndball møter Elverum i cupfinalen etter at hedmarkingene slo Bekkelaget med hele 37-26 i kveld. Cupfinalen spilles i Oslo Spektrum 29. desember.

  • Se TV-sendingen 22.55 her