NRK Meny
Normal

Stjal kobberkabler og ødela jernbanens signalanlegg

En tirsdag morgen i slutten av august prøvde en mann å stjele kobberkabler på Sarpsborg stasjon. Nå må han i fengsel for å ha ødelagt signalanlegget og hindret togtrafikken.

Buss for tog Østfoldbanen

Pendlerne på Østfoldbanen ble rammet da mannen kuttet kabelen til signalanlegget.

Foto: Jan Henrik Ihlebæk

Klokken 07.42 den 26. august ble de reisende på Østfoldbanen nok en gang rammet av feil på signalanlegget. Det viste seg at feilen skyldes at en sarping i begynnelsen av 40-årene hadde kuttet en kabel i forsøk på stjele kobberkabel.

Da saken kom opp for Sarpsborg tingrett innrømmet mannen at han hadde kuttet kabelen. Han forklarte at han hadde trodd det var en jordingskabel og at han var vel vitende om at kabelen tilhørte jernbanen.

Nå er han dømt både for tyveri og for skadeverk som førte til at togtrafikken ble hindret.

Brant bål ved jernbanen

Dette var ikke første gang mannen hadde samlet kobber. I mai hadde han samlet kobber nær jernbanen i Sarpsborg, og han tente opp to bål nær jernbanelinjen der han brant kobberet rent. Dette førte til siktelse for uforsiktig omgang med ild.

I retten innrømmet mannen også at han ved to anledninger i juli kjørte moped i påvirket tilstand. Den ene gangen ble han stanset i Sarpsborg sentrum, den andre gangen i Fredrikstad.

Mannen er domfelt ti ganger tidligere for kjøring uten førerkort og har flere dommer for kjøring i påvirket tilstand.

Streng dom

I fjor sommer ble mannen dømt i Sarpsborg tingrett, og åtte måneder av dommen ble gjort betinget. De nye lovbruddene skjedde i prøvetiden for denne dommen.

Sarpsborg tingrett har samlet kommet fram til at mannen må sone et år og fire måneder i fengsel. Han må i tillegg betale en bot på 4.000 kroner og 15.000 kroner i erstatning til Jernbaneverket for reparasjon av signalanlegget.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • En person omkom

    Politiet bekrefter nå at en person omkom etter å ha blitt påkjørt av toget på østre linje. Ulykken skjedde på strekningen mellom Knapstad og Spydeberg.

  • Østfoldinger i landslagstropper

    Fetterne Tarik og Mohamed Elyounoussi er med i troppen til privatlandskampene mot Island og Panama. Det opplyste Norges Fotballforbund i dag.

    Isabell Herlovsen er med i troppen til kvinnelandslagets VM-kvalifiseringskamper mot Irland. Det samme er Ina Gausdal fra Sarpsborg. Uttaket ble offentliggjort tirsdag.