NRK Meny
Normal

Må i fengsel etter falsk voldtektsanklage

En kvinne i slutten av tenårene er i Halden tingrett dømt til fengsel for falsk anmeldelse om voldtekt. Tingretten er overbevist om at kvinnen hadde frivillig samleie med mannen hun anmeldte.

Voldtektsmottaket i Østfold

Kvinnen undersøkt her voldtektsmottaket i Fredrikstad etter at hun anmeldte voldtekten.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy / NRK

En lørdag i august 2013 møtte kvinnen på Halden politistasjon og leverte anmeldelse av en navngitt mann. Hun forklarte for politiet at voldtekten hadde skjedd i mannens leilighet natten i forveien.

Kvinnen ble kjørt til voldtektsmottaket og undersøkt. Mannen ble pågrepet og siktet for voldtekt og politiet gjennomførte ransaking i leiligheten hans.

I avhør dagen etter fasthold kvinnen at hun var blitt utsatt for voldtekt. Mannen ble løslatt på mandagen etter.

Ville ikke møte til avhør

Halden tingrett

Kvinnen møtte for tingretten i slutten av januar.

Foto: Rainer Prang / NRK

Midt i september prøvde politiet i Halden å innkalle kvinnen til avhør. Hun tok ikke telefonen. Da hun fikk en tekstmelding med innkalling til avhør svarte hun at hun ikke ville komme og at hun ikke ville anmelde saken.

Da sendte politiet en ny tekstmelding med spørsmål om hun ikke hadde blitt voldtatt. Da svarte kvinnen i en ny melding:

– Han var veldig full, jeg ble tvunget av venninna mi å anmelde det, men jeg ville det ikke.

Sendte mannen unnskyldning

Kvinnen tok flere ganger elektronisk kontakt med mannen hun hadde anmeldt. Hun sendte blant annet en tekstmelding der det stod:

– Jeg ville bare sin unnskyld, jeg vet du ikke voldtok meg. Jeg var sliten redd og oppgitt. Jeg vil gjerne snakke med deg ansikt til ansikt, vil ordne opp i dette.

Kvinnen ringte også mannen en rekke ganger uten at han svarte på telefon. Hun sendte ham også venneforespørsel på Facebook.

Erkjente ikke straffskyld

Under rettssaken i slutten av januar erklærte kvinnen seg ikke skyldig etter tiltalen. Tingretten finner det bevist at de to hadde frivillig seksuell omgang og slår fast at hun forklarte seg bevisst uriktig da hun ble avhørt om saken.

Kvinnen er dømt til fengsel i åtte måneder. Halvparten av straffen er gjort betinget med en prøvetid på to år. Kvinnen er i tillegg dømt til å betale 2.000 kroner i saksomkostninger.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Har solgt mange billetter

    Fra midnatt og frem til klokken ti var det solgt 2100 billetter til Sarpsborg 08s kamp mot israelske Maccabi Tel Aviv som spilles torsdag neste uke. Ifølge salgssjef for privatmarkedet i 08, Alexander Klaussen, er dette langt flere solgte billetter en normalt.

  • Skogsvei fylt opp igjen

    En grunneier i Onsøy i Fredrikstad har nok en gang fått pålegg om å rygge en turvei i et populært naturområde som er fylt opp med kvist og trær, skriver Fredriksstad Blad. Forrige gang det skjedde, ryddet grunneieren opp før han ble ilagt dagbøter. Det er et brudd på Friluftsloven å hindre ferdsel på turveien.