NRK Meny
Normal

Fengsel for 178 km/t på E6

En 32 år gammel mann bosatt i Göteborg er dømt til fengsel i 21 dager etter at han ble tatt i 178 kilometer i timen på E6 i Sarpsborg.

110 km/t Årum

Mannen ble tatt i 110-sonen på E6 sør for Sarpsborg.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Tidlig på formiddagen onsdag 15. oktober i fjor ble en UP-patrulje forbikjørt på vei nordover mot Sarpsborg på E6. Bilen holdt høy hastighet, så patruljen bestemte seg for å følge etter.

UP-patruljen gjennomførte en gjennomsnittsfartsmåling. Målingen ble utført på en strekning på i underkant av 1.800 meter. Gjennomsnittsfarten på denne strekningen ble beregnet til 178 kilometer i timen, etter at sikkerhetsmargin er trukket fra. Fartsgrensen på strekningen er 110 kilometer i timen.

Sent ute til møte i Oslo

Ved Solbergkrysset i Skjeberg klarte patruljen å få stanset mannen. Føreren viste seg å være en 32 år gammel svensk statsborger. Mannen erkjente der og da at han hadde kjørt for fort. Han hadde ingen innsigelser mot måleresultatet.

Svensken forklarte for politifolkene at han var sent ute til et møte i Oslo, og at han derfor hadde tatt sjansen på å kjøre fort. Mannen signerte avhøret og sa seg villig til å godta en tilståelsesdom.

Møtte ikke i retten

To ganger er mannen innkalt til retten for å få avsagt en tilståelsesdom. Han dukket ikke opp noen av gangene. Han møtte heller ikke da han ble stevnet til tingretten i Sarpsborg denne uken.

Riksadvokaten har sendt ut et rundskriv der det heter at det bør reageres med ubetinget fengsel når noe kjører i mer enn 165 km/t i 100-sonen. Det står ingenting i rundskrivet om brudd på fartsgrensen i 110-sonen, men Sarpsborg tingrett mener det er klart at 178 km/t i 110-sonen kvalifiserer for fengselsstraff.

Tingretten merket seg at mannen er bøtelagt tre ganger for brudd på fartsgrensen i hjemlandet de fem siste årene. I 2010 ble han tatt for å kjøre i 120 i en 70-sone.

Dommen fra Sarpsborg tingrett lyder på fengsel i 21 dager. Mannen får ikke kjøre på norske veier i halvannet år fremover. Dessuten er han dømt til å betale 4.000 kroner i saksomkostninger.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se nyhetene fra Østfold 22:55

    Martin Tangen-Schmidt gir deg nyhetene fra Østfold klokka 22:55.
  • Ba sint mann om å gå

    Politiet har bortvist en sint mann i en butikk på Brødløs i Halden. Mannen var ikke ønsket der etter tidligere hendelser.