NRK Meny
Normal

Fem kommuner med underskudd

I snitt endte kommunenes resultat på 1,1 prosent i fjor. Det viser ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå. Men fem av kommunene gikk med underskudd.

St. Croix-krysset i Fredrikstad sentrum

Mange kommuner kan se tilbake til et godt resultat, men i Fredrikstad står økonomien på stedet hvil.

Foto: Håvard Wien / NRK

– Da bør en være ekstra oppmerksom, mener seniorrådgiver Tormod Lund hos Fylkesmannen i Østfold.

– Faresignalene er hvis du har negativt resultat over tid. Da opparbeider du deg underskudd som du etter hvert må dekke inn. Det viser at driften ikke er i balanse og ikke gir de resultatene en må ha, sier han.

LES OGSÅ:

Fredrikstad har dårlig tid

I Østfold har Våler, Fredrikstad, Halden, Hobøl og Eidsberg levert negativt resultat.

Eidsberg og Fredrikstad har underskudd for tredje år på rad.

I Eidsberg er tendensen oppadgående, mens den i Fredrikstad står på stedet hvil. Lund mener fylkets største kommune ikke har så god tid på seg til å få retta opp økonomien.

– Det er ikke noen disponible fond igjen der, så de har ikke noe å dekke opp fremtidige underskudd med. De må få driften over i positive resultater veldig fort, ellers kommer de til å slite med å dekke inn underskudd.

Det er Fredrikstads ordfører Eva Kristin Andersen smertelig klar over. Hun innrømmer at det har vært vanskelig å få økonomien på rett kjøl.

LES OGSÅ:

– Sliter mer enn andre

– Vi sliter noe mer enn andre på noen sektorer. Samtidig har vi et ansvar i forhold til å endre hvordan vi gjør ting og samordne oppgaver. Og der har vi ikke lykkes. Vi er på god vei, men likevel er det veldig dårlig når en ser i forhold til de andre kommunene, sier Andersen.

I nabokommunen Hvaler står det langt bedre til. Den havner på toppen av lista med et overskudd på åtte komma fire prosent i fjor. Det er ordfører Eivind Norman Borge godt fornøyd med.

– Jeg er selvfølgelig fornøyd med det. Vi hadde et godt resultat i 2009 og et enda bedre resultat i 2010, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Elyounoussi med målgivende

    Mohamed Elyounoussi fra Sarpsborg hadde en målgivende pasning da Norge utlignet til 1-1 i treningskampen mot Australia fredag kveld. Det var Ola Kamara som satte ballen i mål bak Mathew Ryan.

  • Se 18.50-nyhetene