Hopp til innhold

Ta en svensk feiring med «smörgåstårta»

Ingenting er vel mer svensk enn en skikkelig smørbrødskake på «söta brors» nasjonaldag.

Svenskinspirert skalldyrkake

Lise Finckenhagen har sin variant av den svenske kaken, som du kan få oppskriften til her.

Foto: Tone G. Rieber-Mohn / NRK

6. juni er svenskens nasjonaldag og den er til minne om flere hendelser i den svenske historien.

Kongelig preg

Spesielt markeres det at Gustav Vasa ble valgt til svensk konge i 1523 i samme år som Kalmarunionen ble oppløst og at det i 1809 ble en ny svensk grunnlov.

Svenskene har ikke alltid feiret nasjonaldag og det er først i forrige århundre at det for alvor skjøt fart i festlighetene.

Først 6. juni i 1916 ble det flaggdag, mens det ikke ble svensk nasjonaldag før i 1983. Frem til 2005 har feiringen gått fredelig for seg, men tok seg skikkelig opp da 6. juni ble helligdag.

Kronprinsesse Victoria og Daniel Westling

Det svenske kronprinsparet, Victoria og Daniel, har blitt en viktig del av den svenske feiringen.

Foto: BOB STRONG / REUTERS

Til tross for at svenskene lever i et moderne land, elsker de tradisjoner. Spesielt står mattradisjonene høyt. De er en viktig del av festlighetene.

Svenskene klinker til en egen kanelbolledag, en vaffeldag og faktisk nesten en hel sesong viet til boller med klissete mandelmasse og pisket krem.

Svenske flaggans dag bærer ofte preg av bruk av folkedrakter, folkedans og folkemusikk, tradisjonell svensk kost og enkelte steder arrangeres det barnetog, inspirert av norske 17. mai-tog.

Saken fortsetter under videoen:

Dagen i dag, 6.juni, er Svenska flaggans dag. Svenskenes nasjonaldag. Men når sant skal sies, har de lang vei å gå for å kunne matche vår EGEN nasjonaldag.

Det har også blitt kongelig preg på dagen, der de farter rundt til ulike arrangementer. Kveldens høydepunkt er et stort direktesendt tv-show fra Skansen i Stockholm, med artister og pris- og ordensutdelinger fra svenskekongen.

Fast på svenske festbord

En rett man ofte ser på svenske matbord, er smørbrødkaken og den finnes i utallige varianter.

Rekevinter, Oslofjorden

Ferske reker hører med i en svensk smørbrødkake.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Det er egentlig bare å variere som man vil, men Lise Finckenhagen lagde i «Jacobsen på lørdag» en svenskinspirert skalldyrkake som du lett kan lage.

Her finner du oppskriften

Du kan også blande sammen flere typer skalldyr som reker, krepsehaler og kongekrabbe.

Lyst til å lage flere smørbrødkaker? Her har du noen linker til eksterne nettsteder: