Normal

Fastlege tiltalt for grovt bedrageri

Politiet kontaktet 400 pasienter for å granske mistanke om millionbedrageri. Nå er en fastlege tiltalt for bedrageri av 7,8 millioner kroner.

Politiet mener de har sikret seg bevis for at en fastlege i Sarpsborg skal ha krevd millionbeløp i refusjon for fiktive konsultasjoner. Han er tiltalt for grovt bedrageri av Helseøkonomiforvaltningen (HELFO)

Politiet kontaktet 400 pasienter

Den populære fastlegen skal ha cirka 2300 pasienter. 400 av disse mottok tidligere i år et brev fra politiet hvor de ble bedt om å oppgi hvilke legetimer de hadde hatt over en tidsperiode. Det bekrefter politiadvokat Jahn Schei i Øst politidistrikt.

Politiadvokat Jahn Schei

Politiadvokat Jahn Schei i Øst politidistrikt.

Foto: Heidi Gomnæs / NRK

– Det gjorde vi nettopp for å få bekreftet vår mistanke om at en del av de pasientene han hadde krevd refusjon for, ikke hadde vært på hans legekontor eller kanskje bare hadde vært i kontakt med hans legesekretærer.

– Utnyttet sin stilling som lege

Ifølge tiltalen skal fastlegen ha fått urettmessig refusjon av 7,8 millioner kroner.

Det skal han ifølge politiet ha fått ved å kreve refusjon for pasientkonsultasjoner som ikke har foregått den angitte dagen. Politiet mener dessuten at pasienter ikke har blitt undersøkt eller behandlet i samsvar med innsendt refusjonskrav og at fastlegen har krevd refusjon for ikke utførte laboratorieprøver.

I tiltalen står det dessuten:

"Bedrageriet anses som grovt særlig fordi det har voldt betydelig økonomisk skade, men også fordi han har utnyttet sin stilling som lege. Handlingen medførte tilsvarende tap for HELFO."

Nekter straffskyld

Fastlegens advokat, Thorer Ytterbøl, bekrefter at fastlegen nekter straffskyld. Han forteller at fastlegen mener Helfo sine beregninger er basert på et uriktig faktum, og at de ikke har hatt tilstrekkelig kjennskap til virksomheten.

– Han mener at alle refusjonskrav er berettiget og at det ikke er noe som er fiktivt, forteller Ytterbøl.

Legen skal være en svært populær fastlege i Sarpsborg og på Facebook mottar han mye støtte fra sine pasienter.

Ingenting å utsette på pasientbehandlingen

Ifølge tiltalen skal legen ha krevd refusjon for ikke utførte laboratorieprøver. Det betyr ikke at legen har utført dårlig pasientbehandling, forteller Jahn Schei.

– Nei, vi vil presisere at pasientene har blitt behandlet på en god måte og vi har ingenting å utsette på hvordan han har behandlet sine pasienter. Men etter vår mening har han krevd refusjon for pasienter og konsultasjoner som han ikke har hatt, som ikke har vært nødvendige og laboratorieprøver som heller ikke har blitt gjennomført.

Saken er berammet i Sarpsborg tingrett 16 januar. Det er satt av 15 dager til saken.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se 2255-nyhetene her

    Programleder: Lotte Olsen Jessa
  • Temperaturen økt mest i Fredrikstad

    Fredrikstad havner på andreplass i en analyse fra EDJNet av temperaturøkningen det siste århundret i 558 europeiske byer, melder Nettavisen. Øverst er den svenske Kiruna, der snittemperaturen har økt med 3 grader, det samme som i Fredrikstad.

    Rundkjøring Nabbetorp Fredrikstadbrua
    Foto: Tor René Stryger / NRK