NRK Meny
Normal

Farlig mye svevestøv i lufta

Kulde og vindstille gjør lufta farlig for luftveissyke i flere byer i Østfold nå.

Målestasjon Alvim vinter

Målestasjonen på Alvim viser at det nå er mer svevestøv enn både godt og lovlig er i lufta i Sarpsborg sentrum. Nivåene er høye eller svært høye i både Sarpsborg, Fredrikstad og Moss.

Foto: Ingvill Marie Moen

Miljørådgiver Ingvill Marie Moen i Sarpsborg sier det i snart to døgn har vært veldig høye verdier av svevestøv i både Sarpsborg, Fredrikstad og Moss.

– De er for høye i forhold til verdiene som er satt i forurensingsforskriften, sier Moen, søndag ble det registrert det vi kaller en døgnoverskridelse på svevestøv både i Fredrikstad og Sarpsborg.

Fyr med tørr og fin ved, eller helst fyr med strøm. Og de som har muligheten må gjerne reise kollektivt eller kjøre sammen med andre i dag for å ha minst mulig utslipp fra veitrafikken også.

Ingvill Marie Moen, miljørådgiver Sarpsborg kommune

En kommune kan ha 30 dager med slike overskridelser i året, men Moen liker dårlig at de fikk den første allerede nå.

Ved høye eller svært høye nivåer av svevestøv bør såkalt sårbare grupper reagere deretter, sier Moen.

Forholdsregler høy luftforurensing

Nå bør folk med luftveisplager «redusere utendørsaktivitet og ikke oppholde seg i de mest forurensede områdene», ifølge myndighetenes helseråd.

Foto: Montasje: Rune Fredriksen

– For eksempel barn eller voksne med luftveislidelser som astma, bronkitt og den type ting. De bør redusere utendørsaktivitet og ikke oppholde seg veldig mye i de meste forurensede områdene.

– Og hvilke er de forurensede områdene?

– Det er nok verst i tettbygde strøk. Vi antar at den forurensingen vi ser nå kommer dels fra vedfyring. Så hvis du er godt utenfor byområdene så vil du nok oppleve at luften er mye bedre enn i sentrum.

Lite å gjøre

Kulda kombinert med lite vind gjør at svevestøvet samler seg opp. Moen håper på værmeldingen i morgen, som varsler noe mer vind. Ellers er det få strakstiltak som monner.

luftkvalitet.info

Folk kan selv følge med på hvor mye svevestøv det er i området. Nettstedet luftkvalitet.info oppdaterer måleresultater en gang i timen.

Foto: Skjermdump: luftkvalitet.info

– Det er viktig at folk fyrer og har det varmt i husene sine. Men vi ser helst at de som har muligheten til det kan fyre med strøm i dag, sier Moen.

De som må fyre med ved bør ha god trekk og tørr ved, fortsetter miljørådgiveren.

– Kommunene og vegvesenet jobber forebyggende med feiing av vei og støvfjerning. Men denne type tiltak har liten effekt når det er så kaldt som i dag, sier Moum.

Du kan følge med selv

Målingene av svevestøvet oppdateres omtrent på timen. Moens tips er at folk selv kan følge utviklingen på nettstedet luftkvalitet.info.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Stort underskudd for Norske Skog

    Norske Skog fikk et underskudd før skatt på 543 millioner kroner i andre kvartal. Netto rentebærende gjeld økte med 200 millioner kroner. Det skriver Dagens Næringsliv. Selskapet la i dag frem regnskapsrapporten for andre kvartal, et døgn før selskapets aksjonærer er kalt inn til ekstraordinær generalforsamling.

    Norske Skog, Skogn
    Foto: Eivind Aabakken/NRK