NRK Meny
Normal

– Det er fryktelig trist å tenke på hvordan hun døde

Moss kommune får hard kritikk fra Fylkesmannen etter at en 78-åring døde i fjor. Datteren synes det er trist at moren ikke fikk avslutte livet under trygge rammer.


Moss kommune får hard kritikk fra Fylkesmannen i Østfold etter at en 78-åring døde på Rosnes bo- og servicesenter i fjor. Datteren synes det er trist at moren ikke fikk dø under trygge rammer.

Datteren til 78-åringen ønsker å være anonym. Hun synes det er leit at moren døde alene. Foto/redigering: Petter Larsson.

Den 78 år gamle kvinnen bodde på Rosnes bo- og servicesenter i Moss da hun ble alvorlig syk. Kommunen kritiseres blant annet for at personalet som var til stede under hendelsen ikke hadde tilstrekkelig kompetanse.

– Det som plager oss aller mest er tankene rundt hvordan hun hadde det de siste timene. Om hun forsto at hun skulle dø. Om hun lurte på hvorfor ingen i familien satt rundt sengen hennes den natten livet ebbet ut. Det synes jeg er mest tristest, sier datteren til den avdøde kvinnen.

– En annen versjon

Rosnes bo- og servicesenter i Moss

Kvinnen bodde på Rosnes bo- og servicesenter i Moss.

Foto: Petter Larsson / NRK

Ifølge tilsynsrapporten fra fylkesmannen var det tre nattevakter på jobb, men ingen sykepleiere, natten moren ble alvorlig syk. Kvinnen hadde kastet opp blod og var vanskelig å komme i kontakt med hele natten. Først morgen etter ble ambulanse tilkalt og kvinnen døde på sykehus etter få timer.

Familien til kvinnen fikk et anonymt brev fra en ansatt på Rosnes om at nedskjæringer i Moss kommune har ført til kritikkverdige hendelser. Familien valgte da å engasjere en advokat. Det resulterte i at fylkesmannen opprettet tilsynssak.

– Det var en helt annen versjon enn den vi hadde fått rett etter at mamma var død. Det ga oss noen bilder om en natt som er fryktelig trist å tenke på, sier datteren.

– Må lære

Kommunalsjef i Moss, Ingar Pettersen

Kommunalsjef i Moss, Ingar Pettersen, sier Moss kommune skal skjerpe rutinene.

Foto: Petter Larsson / NRK

Det var Moss Avis som først skrev om saken.

I tilsynssaken konkluderer fylkesmannen med at Moss kommune har brutt forsvarlighetskravet i helse- og omsorgstjenesteloven.

Kommunalsjef i Moss, Ingar Pettersen, sier kommunen jobber med å skjerpe rutinene.

– Først og fremst må vi lære av denne saken. Vi er nødt til å se om det er ting vi kan forbedre, sier Pettersen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se TV-nyhetene kl.18:50

  • Stjal penger fra bingolokaler

    Politiet i Halden leter etter to menn som skal ha stjålet en veske med penger fra bingolokaler i Violgata i 16.40-tiden. Den ene mannen var kledd i beige shorts og hvit t-skjorte, den andre andre med mørkblå shorts.

    Laster Twitter-innhold