Får pris for haldendialekten

TV 2s programleder Harald Rønneberg har fått Norsk Målungdoms dialektpris for 2012 for sin gjennomførte bruk av haldendialekten.

Thomas og Harald er tilbake med Senkveld på TV2.
Foto: Amundsen, Paul S. / NTB scanpix

– Dæven døtte, kan du tenke deg det? Dette er moro, det er alltid gøy når man kan sette Halden og Østfold på kartet, sier han til NRK.no.

Dialektprisen blir hvert år utdelt til offentlige personer som har utmerket seg med god og genuin bruk av dialekt.

Harald Rønneberg, mest kjent som programleder i tospann med Thomas Numme i Senkveld, er en fortjent vinner av prisen, mener Norsk Målungdom.

– I Norge har dialekter generelt en høy status, men særlig på Østlandet blir enkelte dialekter sett mer ned på. Språket i hovedstaden har for eksempel mye høyere status enn dialektene i områdene rundt. Østfoldingen Harald Rønnebergs konsekvente og selvsikre dialektbruk er med på å motvirke denne forskjellen, sier Vebjørn Sture, leder i Norsk Målungdom, ungdomsorganisasjonen til Noregs Mållag.

Gjest i eget program

Harald Rønneberg har bodd i Oslo i mange år, men ser fremdeles på seg selv som en vaskeekte haldenser.

Som følge av at han nå har blitt tildelt dialektprisen ble han også invitert som gjest til sitt eget program på TV2 i kveld.

– Dette blir noe vi aldri har gjort tidligere. Vi har en greie der jeg plutselig blir gjest i mitt eget TV-program. Thomas (Numme) synes at dette var usedvanlig artig, men han er nok litt misunnelig og sur for at han ikke har fått det samme. Nå trimmer han Vestfold-dialekten veldig for å reise kjerringa, ler Rønneberg.

Dialektprisen er blitt delt ut siden 2001, og blant de tidligere prisvinnerne finner vi blant andre artisten Ravi, værmelder Eli Kari Gjengedal og skuespiller Ingrid Bolsø Berdal.

I fjor fikk skiløperen Therese Johaug prisen.