NRK Meny
Normal

Får nevenyttig ungdom i jobb

Kombinasjonen ivrige pensjonister og arbeidssøkende ungdom har blitt en suksessoppskrift på Bodalsstranda ved Isesjøen i Sarpsborg.

Kombinasjonen ivrige pensjonister og arbeidssøkende ungdom har blitt en suksessoppskrift på Bodalsstranda ved Isesjøen i Sarpsborg.

Bodalsstranda i Sarpsborg gjøres klar for sommeren av ivrige pensjonister og ungdom som håper dette er veien ut av NAV-systemet. Foto/Redigering: Odd Skjerdal.

Steinar Bodal er en av ildsjelene bak prosjektet Nevenyttig. I fjor høst trommet han og kameraten Terje Fossby sammen et stort frivillig apparat for å pusse opp Bodalsstranda i Sarpsborg.

Resultatet har vært bra for flere, ikke bare får stranda en etterlengtet ansiktsløftning, det er også en vei inn i arbeidslivet for unge NAV-brukere.

Nå vil initiativtakerne inspirere andre til å gjøre det samme.

– Det fins jo andre som kan gripe ideen, og faktisk få til positive ting for NAV, for lokalmiljøet, for lokalbefolkningen, og for områdene. Det ligger mange lokale perler som kan forskjønnes, som her.

Rundt 20 lokale pensjonister har engasjert seg i prosjektet, og to dager i uka jobber unge og gamle side om side for å få stranda klar til badesesongen.

– Vi har fått ungdommer som vi ikke vet hvem er, de blir plukket ut av NAV, fortsetter Bodal.

Bruker nettverket til å hjelpe

– De kommer hit og vi lærer dem å kjenne. Da kan vi uttale oss når de ønsker å begynne ett eller annet sted. Vi har for eksempel en her som ønsker å begynne i en barnehage. En veldig dyktig kar, og vi prøver nå å få han inn i jobb via nettverket vårt.

Nevenyttig Frivilligsentralen

Sarpsborg Øst Frivilligsentral, her ved styreleder Jon Fjærvik og Hildegunn Kvamme, er storfornøyd med prosjekt Nevenyttig.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

Frivilligsentralen Sarpsborg Øst har hatt en sentral rolle i prosjektet, og daglig leder Hildegunn Kvamme bekrefter at det allerede har båret frukter.

– Før jul fikk vi 50 prosent av ungdommen ut i jobb, og bare det er nok til at vi vil fortsette med dette. De er ute av NAV, og i fast jobb.

Suksessen ligger i eierforholdet

Nå oppfordrer både hun og pensjonistene andre lokalsamfunn til å adoptere ideen.

– Suksessfaktoren er at de frivillige har fått et eierforhold til dette. Dette er deres nærmiljø og deres interesse for barn og barnebarn. De to initiativtakerne er så positive og får med seg 18–20 av naboene sine. Dette er frivillig arbeid på sitt beste.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Høili fortsetter som FFK-sponsor

    Milliardær Terje Høili vil også kommende sesong være hovedsponsoren til Fredrikstad Fotballklubb. Det skriver Fredriksstad Blad. Verken klubben eller sponsoren vil si hvor mye penger som ligger i avtalen de nå har signert.

  • Trafikken går igjen på østre linje

    Kommunikajsonsproblemene på østre linje er løst og togene går igjen, melder NSB.