NRK Meny
Normal

Får ikke flytte hjem etter jordskred

De ti beboerne som ble evakuert etter et jordskred i Rakkestad 1. juledag får foreløpig ikke flytte hjem.

Jordras i Rakkestad

Beboerne i leilighetskomplekset i Mjørudgata får ikke flytte hjem.

Foto: Glenn Thomas Nilsen

Det ble bestemt etter at geolog Trond Vernang fra NGI har undersøkt området torsdag morgen og formiddag.

Jordras i Rakkestad

Jordraset har tatt med seg deler av grunnmuren til garasjen på bildet.

Foto: Glenn Thomas Nilsen

– Vi ser at det er en glidning som har gått, og vi anbefaler fortsatt evakuering av leilighetskomplekset som står nærmest glidningen. To garasjer er i nærheten av skråningen og én av dem har allerede startet å gli ut. Det må gjøres ytterligere vurderinger av grunnforholdene, sier han til NRK.

Kommunen satt i går opp målepunkter for å se om jordskredet utviklet seg i løpet av natten. Det har det ikke gjort. Det blir dermed ikke aktuelt å evakuere andre beboere i nærheten.

– Slik som det ser ut nå er det ikke det. Så lenge det ikke skjer noen endring vurderer vi det slik at andre ikke må evakueres, sier leder for teknisk avdeling i Rakkestad kommune Bernt Henrik Hansen.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

De ti beboerne som ble evakuert etter et jordskred i Rakkestad 1. juledag får foreløpig ikke flytte hjem.

Video: Glenn Thomas Nilsen.

Sensitive leirmasser

Jordraset som skjedde i en skråning i Mjørudgata i Rakkestad 1. juledag tok med seg deler av grunnmuren til en garasje. Raset skjedde omtrent 25 meter fra en elv som renner forbi stedet.

Jordras i Rakkestad

Det må gjennomføres ytterligere undersøkelser på stedet for å se om også leirmassene har beveget på seg.

Foto: Glenn Thomas Nilsen

Ifølge Hansen i Rakkestad kommune er det overflaten som har sklidd ut, men de ønsker nå å undersøke om det også har vært bevegelse i leirmassene som ligger under overflatejorden.

– Vi har kart som viser at det er sensitive leirmasser ganske grunt på stedet. Vi må sjekke stabiliteten på disse leirmassene før beboerne eventuelt får flytte hjem.

Det har i dag blitt rekvirert en borerigg, som kommer så fort den er tilgjengelig.

– Vi håper å få den hit i morgen, men det er litt uvisst med tanke på at det er juleferie. Er vi heldige får vi noen flere svar i morgen, men det er avhengig av at riggen og mannskapet kan sette i gang da, og at man får svar som man er trygge på.

Han forsikrer videre om at alle de evakuerte har fått, eller vil få tilbud om et annet sted å bo så lenge arbeidene pågår.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Greåker Norgesmestere i innebandy

    Det var Greåker som stakk av med NM-tittelen etter at de slo Sveiva på straffer i finalen i Ekeberghallen. Kampen endte 4-4 etter full tid. Greåker scoret på tre av sine straffer, mens Sveiva bommet på alle. Dermed kan sarpingene juble for sin første NM-seier på ni år.

  • Straffer i NM-finalen

    Greåker og Sveiva scoret to mål hver i den tredje perioden i NM-finalen i innebandy for menn, men ingen av lagene klarte å finne veien til målet i spilleforlengelsen. Finalen skal dermed avgjøres på straffer. Niklas Nordh og Martin Moeskau Lilleby sto bak de to målene i tredje periode.